TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE

5 styrkeövningar jag gillar på gymmet

Hej!

Idag tänkte jag tipsa er om 5 styrkeövningar jag gillar att göra på gymmet. Inte för att de är de mest effektiva övningarna eller något sådan för det måste man avgöra utifrån vilket mål man har. Helt enkelt för att de här övningarna tycker jag är allra roligast att göra. Är det inte lite konstigt egentligen att en styrkeövning kan vara så rolig och en annan så tråkigt? Man gör ju egentligen samma sak, lyfter/drar tunga vikter, mycket märkligt det där.

Marklyft

En styrkeövning som tränar i princip hela kroppen. Jag älskar sådana övningar, dels för att det är tidseffektivt att inte träna så isolerade övningar och dels för att kroppen fungerar inte isolerat. Kroppen fungerar som en kedja där alla länkar måste kunna arbeta ihop för att fungera och det tränas i marklyft. Sen känner man sig också jäkligt stark när man står och gör marklyft!

Axelpress

Bra styrkeövning för att tränar flera delar av överkroppen överkroppen. Det är bra att göra saker med armarna ovanför axlarna eftersom vi inte håller den positionen så ofta. Personligen så tyger jag också att det är sjukt snyggt med muskliga axlar – och snygghet är bra motivation!

Benspark i kabelmaskin

Det här är förvisso en relativt isolerad övning men just för rumpan så kan det många gånger behövas. Jag behöver det i alla fall för att få kontakt med stora rumpmuskeln. Vid övningar när rumpa och lår är involverade så är det så lätt att lårmusklerna, speciellt på framsidan tar över för att den är mer dominant. En stark rumpa är viktigt för massor av saker, som att kunna springa utan att gå ont till exempel.

Rodd av olika slag

Rodd kan göras med skivstång, hantlar, sittande, stående… ja på flera olika sätt! Själv gillar jag att variera mig utan att spreta allt för mycket. Också en övning som kan vara rätt svår att hitta rätt muskler i och det krävs en del träning. Det är bra att börja på låg vikt så att man verkligen får kontakt med rätt muskler. Det är jätte bra att träna baksida rygg för att stärka upp kroppen eftersom vi ofta sitter framåtlutade under dagen. Det här är också en bra kompletterande övning om man vill lära sig göra chins.

Tjej gör pullups

Bulgarian Split

Även kallad enbensknäböj i en del sammanhang. En riktig hatälsklingsövning! Den är så sjukt jobbig men också en övning som tar bra på rumpan när man väl har hittat rätt. Till en början hatade jag endast den – men jag tänker att eftersom den är så tung så är den bra för mig. Utmanar även bålstyrkan eftersom man behöver hålla balansen ordentligt.

Två hantlar i metall

Vill ni läsa mina andra inlägg i Tenderlyn gillar 5 saker serien så hittar ni dem här!

 

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. Gillar alla de här förutom benspark som jag tycker är så himla tråkig 😉 Och vilken spännande serie med fem grejer att gilla. Ska jag genast kolla in!

    Go fredag!

    1. Visst är det lustigt egentligen hur en styrkeövning kan vara rolig och en annan tråkig, när det egentligen är väldigt samma lika 😉

  2. Kul tips! Idag ska jag träna rygg så då blir det både axelpressar och roddar! 😀

    1. Tack! Lycka till med träningen! 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny