TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE
Avslappnad relation till mat

Avslappnad relation till mat

Hej min vänner!

Det här med mat och kosthållning, tänk att det kan vara så komplicerat och så laddat. Jag hör om så många människor som går runt och tänker på mat en alldeles för stor del av dygnet och då menar jag inte att tänka på mat på ett positivt sätt. En väldigt matintresserad person som älskar att laga mat exempelvis tänker säkert också mycket på mat men antagligen är tankarna positiv då. Men att ständigt gå runt att tänka på vad nästa måltid ska bli, vilket det hälsosammaste valet är, hur stor mängd som är lagom, tänka på saker man är sugen på men inte “får” äta, hur man ska göra med maten nästa helg när det är kalas och så vidare är inte hälsosamma tankar.

Mat är något som främst ska ge oss energi till att orka göra allt vi vill göra! Det är från maten våra kroppar får vårt bränsle, det ska ge energi inte ta energi! Mat kan så klart också ge oss njutning, det är gött att äta gott.

Mat är bara mat

Som kostrådgivare är det viktigt för mig att jag och mina klienter jobbar på att mat inte ska bli så laddat. Självklart “behöver” vi tänka på vad vi stoppar i oss, om nu maten är bränslet för våra kroppar så behöver vi ju mat som ger oss det kroppen behöver men vi ska inte behöva gå och oroa oss över det. Mat är bara mat och vad vi äter säger ingenting om hur vi är som människor. Du är inte vad du äter.

Genom att flytta fokus från vilken mat som får oss att vara/bli smala till vilken mat som ger kroppen det den behöver för att leverera sitt bästa så kan oron över mat minska. Jag skriver kan för mat är komplicerat och att ändra kostvanor och tankar kring kost är absolut inget som går i en handvändning för de flesta. Känner du att du har stora problem och ångesttankar kring kost tycker jag du ska kontakta sjukvården för hjälp och inte endast ta råd från mig eller någon annan bloggare eller liknande.

Hur slutar man tänka så mycket på mat?

Ja, som jag precis nämnde så förändras inte tankarna och vanor om kost i en handvändning, oftast måste vi låta det ta tid. Vilken väg som är rätt väg att gå kan såklart också skilja sig från person till person men som med allt annat så är en gemensam nämnare att skapa sig goda vanor. Påbörja arbetet att skapa goda kostvanor exakt vad det är för förändringar du behöver göra kan jag såklart inte ge generella råd om, det beror helt på var du står idag. Men när du har skapat dig goda vanor så kommer du inte behöva tänka hela tiden på vilka kostval du ska göra och du kommer också då kunna vara mer säker på din sak att det spelar ingen roll att det blir fest hela helgen lång en viss helg, för när den helgen är slut så har du dina vanor att återgå till.

Kostrådgivning

Vill du har mer personlig hjälp där du och jag tillsammans kan göra en kartläggning av din situation just nu och kolla på vilka förändringar du skulle kunna göra för att få en mer avslappnad relation till mat. För hur skönt vore det inte att hela tiden behöva gå runt och tänka på mat?

Jag erbjuder personlig kostrådgivning med fokus på beteende förändring kring matvanor men där du också får mycket konkreta tips, idéer och förslag. Då arbetar vi tillsammans under minst 6 veckor.

Jag erbjuder också en lite mindre tjänst där jag gör en kostanalys på en kostdagbok du gör och skickar till mig och utifrån den och dina mål får du sedan en handlingsplan och ett förslag på ett kostschema.

Läs mer om kostrådgivning här

Läs mer om kostanalys här

 

Detta inlägg har 8 kommentarer

 1. Ja mycket här i livet kretsar kring mat. Svårt att låta bli att tänka på vad man äter. För min del handlar det nog mest om att hålla nere portionerna även när det är god mat. 😛

  1. Ja viss man vill man ju gärna överäta av 🙂

 2. Klok text! Kan säkert vara lätt att glömma att man inte är vad man äter, även om det är betydelsefullt för hälsan vad man stoppar i sig.

  1. Absolut betydelsefullt vad man stoppar i sig, men man är inte skit för att man äter skit 😉

 3. Att tänka på mat som är bra eller dålig för en är en bra tanke tycker jag iallafall speciellt när man är små barns familj.

  1. Självklart är det viktigt vad man äter och det är ju det inlägget handlar om, att bygga goda kostvanor så att man automatiskt väljer bra mat utan att slippa gå runt och tänka och ha ångest över det.

 4. Så viktigt att prata om. Mat är bränsle och kroppens drivmedel. Men det är också en väldigt stor del av oss som fått med oss komplicerade förhållanden till mat. Det handlar inte om disciplin eller att bara välja rätt. Det ligger ångest och många andr faktorer bakom som ställer till det. Att äta är det viktigaste valet anser jag. Vad en äter är det sekundära, även om en ren McDonalds kost kanske inte är att rekommendera så klart.

  1. Ja så är det, att många av oss ha en komplicerad relation till mat sedan långt tillbaka. Kost är knepigt, men oavsett hur ens historia ser ut så är det ju så i slutänden att det är bara man själv som kan ta ansvar för sin egen hälsa.
   Visst är det viktigaste att äta men så länge man inte lider av en ätstörning (alltså är sjuk) så tycker jag nog att det är ganska viktigt VAD man äter också, viss mat ger kroppen väldigt lite näring vilket blir väldigt dåligt bränsle.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny