TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE

Bör mat endast vara en energikälla?

Mat är en sak som vi alla behöver, utan mat så överlever vi inte men tyvärr är det också så att maten kan driva oss till en förtidig död eller åtminstone till ett stadie av ohälsa och sjukdom. Därför kan kost och mat också bli så oerhört komplext och svårt. Andra saker som vi har svårt att ha ett balanserat förhållande till kan vi ju välja att avstå från helt och hållet, exempelvis alkohol. Tyvärr fungerar ju inte det med mat! Men bör mat endast vara en energikälla eller bör det vara något mer?

Energikälla

Att mat först och främst är en källa till energi (och näring) tycker inte jag det bör råda några tvivel om. Det är huvudsyftet till varför vi äter, de andra faktorerna är sekundära men kanske också viktiga. Maten är eller i alla fall bör vara din vän! Utan mat som ger dig energi och näring så kommer du inte orka att leva ditt liv, så enkelt är det. Bara för att existera så gör våra kroppar av med rätt så mycket energi, för mig som väger runt 64 kg och är 161 cm lång så går det åt runt 1400 kcal bara för att existera! Det vill säga om jag skulle ligga still i sängen hela dagen så skulle min kropp ändå förbruka runt 1400 kcal bara för de basala funktionerna. Detta kallas för BMR – Basal Metabolic Rate. Vill du ta reda på ditt egna BMR så kan du räkna ut det exempelvis här på Matkalkyl.se

Det är ju dock väldigt få av oss som endast ligger stilla i sängen hela dagen, vi vill ju orka göra saker om dagarna! Då går det åt ännu mer energi som du behöver få i dig från mat. På samma sida kan du även räkna ut vad du förväntas att förbruka med den aktivitetsnivån du har. Självklart är inga beräkningar exakta men det gör ändå en god fingervisning.

Näring

Maten bör dock inte enbart vara energität utan det är bra att fokusera på näringstät mat. Det vill säga mat som ger dig mycket näring per kalori. En snabbmatshamburgare med mycket dressing och pommes är ju rätt så energität men det ger dig kanske inte så mycket näring som man önskar. Först och främst behöver vi protein, kolhydrater och fett men vi behöver också vitaminer och mineraler. Äter vi varierat och brett så brukar vi oftast få i oss det vi behöver, så länge inte varierat är snabbmakaroner ena dagen och pulvermos andra dagen. Men äter vi av grönsaker, kött, fisk, baljväxter, spannmål, mejerier och så vidare så kommer vi med största sannolikhet att få i oss vad vi behöver. Äter vi vegetariskt/plantbaserat så behöver vi vara lite mer medvetna om hur vi får i oss allt vi behöver men det går ändå bra.

Musslor på Playitas energi och njutning

Mat och känslor

Men det är ju inte riktigt så att vi enbart har mat för att få energi. Vi blandar in en hel del känslor och tankar i mat. Bland annat vill vi ju att mat ska smaka gott! Vad som är gott är individuellt och vi behöver inte gilla allting men vår smak går att förändra. Är man van vid en kosthållning som inte här så hälsosam, kanske med väldigt lite grönsaker, mycket snabbmat och halvfabrikat så kommer smaklökarna att vara vana vid det. Men det går att lära sig att gilla mer nyttig mat och helt ärligt så tycker jag faktiskt att man får se till att göra det! Det går inte att ha som ursäkt att man inte gillar något som är nyttigt…

Utöver smaken så kan mat vara en upplevelse, en trevlig social tillställning och så vidare. Jag ser egentligen inga problem i det, varför ska vi inte kunna njuta av mat på flera sätt när vi ändå har möjlighet?! Däremot så finns det risker med att blanda in för mycket känslor med mat, det kan bli ett osunt beteende. När vi äter istället för att känna! Tröstätning, uttråkningsätning, trötthetssug…. någon som känner igen sig? Jag gör det i alla fall. Och sällan är det ju broccoli man blir sugen på vid dessa tillfällen? Vi kanske inte alltid behöver äta när vi umgås heller, istället för att träffa en vän på en fika kanske vi kan ses och ta en promenad? Därför kan jag tycka att man bör vara lite försiktig med att lägga för mycket fokus på mat som något annat än en energikälla, i alla fall om man vet att man har en lite problematisk relation med mat!

Men mat kan ju också vara en passion och en hobby, tänk en kock till exempel. Då förstår jag att det kan vara mycket känslor inblandade i mat.

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. Jag går ju Walk n Talks så ‘fika o snack’ lyckas jag ofta omvandla till en sådan.

    Lyssnar förresten på Food Pharmacy-podcasten som är riktigt intressant. Känns självklart att mat är så mycket mer än ‘ngt vi bara stoppar i oss’. Det påverkar oss på alla sätt!

    1. Walk n Talks är ju toppen! Man får ju ofta bra idéer då också 🙂

  2. Godaste maten på t ex julbordet? Umgåsen!

    Så visst handlar mat om glädje och mycket mer än bara näring.

    1. Ändå har man överflöd med mat på julbordet 😉

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny