TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE

Det är värt alla tidiga morgnar

…och sena kvällar. Eller? Vi har nog alla hört motivationsord likt dessa “One day all those late nights and early mornings will pay off”. Men är det verkligen så? Finns det inte väldigt stor risk att man missar att leva i nuet om man tänker så? Jag har förståelse för att vi är olika och tycker olika – men då måste det också finnas utrymme för att vara olika!

Det är okej att ha det bekvämt

Det råder ingen tvivel om att vi lever i ett prestationssamhälle och ju mer man presterar desto duktigare är man. Det anses mycket fint och värdar högt att ha ett mål som man kämpar efter och ju hårdare man kämpar desto bättre är det. Men jag tror inte det här passar alla och det märks ju kanske tydligt genom att det är alldeles för många som blir utmattade. Vi kan inte hela tiden behöva prestera på topp, vi kan omöjligt vara skapta för det. Men jag tror att för några av oss passar det här ännu mindre och det finns en risk att vi anses vara lite lata. Men jag tycker det är helt okej att ha det bekvämt – jag vill njuta av livet här och nu inte när jag nått ett mål!

Vi styr inte över allting

För mig är det inte motiverande med citat liknande det jag skrev i början. Varför ska jag behöva plågas nu genom tidiga morgnar och sena nätter för att kunna ha det bra sen? Jag vill ha det bra även nu och vem vet vad som händer på vägen? Jag kanske aldrig kommer fram till det där “sen” eller så kommer jag fram dit och inser att det var inte alls värt det? Det kan hända allt för mycket som vi inte kan styra över eller kontrollera för att livet inte ska vara värt att njuta av nästan hela tiden!

För en del människor kanske det är njutning när de kämpar stenhårt mot ett mål, vad vet jag? Men citat som dessa verkar inte syfta på njutning just nu i alla fall?

Livet leker tidiga morgnar

Lek och ha kul och prova se på saker från en annan vinkel ibland!

Men du är ju egenföretagare?

Måste man inte jobba typ dygnet runt då? Vet ni att det är precis det här som är anledningen till att jag valde att bli egenföretagare – för att kunna få göra som jag vill! Jag vägrar gå med på att det endast finns en väg att ta. Om ni kommer ihåg tjejduon Raymond & Maria (de som sjöng Ingen vill veta var du köpt din tröja) så sjunger de i en låt “det måste finnas mer, som de andra inte ser” och de orden tänker jag ofta på i mitt liv. Så har jag känt sen jag hörde den låten när jag var tonåring. Man måste faktiskt väldigt lite här i livet och jag tycker i alla fall att livet ska inte göras krångligare eller jobbigare än vad det behöver vara!

Tillägg:
Det är inte fel på att jobba hårt och det går att jobba hårt på flera olika sätt. Men det är ju trots allt så att det är enormt vanligt med utmattning och många av de som blir utmattade tyckte ju att det är väldigt roligt att jobba mycket och hårt. Om inte resan till målet också blir en del av njutningen så tycker jag ändå man bör reflektera lite över sina val. 

 

 

Detta inlägg har 18 kommentarer

  1. Tack!

 1. Att jobba rätt är säkert viktigare än att jobba mycket. Men det är individuellt och dessutom varierande med ålder och humör. Så jobba rätt är viktigt. Rätt för här och nu.

  1. Ja och att jobba hårt och jobba mycket är ju inte nödvändigtvis samma 🙂

 2. Helt rätt ??✨.

  Små steg kan verkligen leda till stora möjligheter och resan är kanske ibland viktigare än målet.

  Fint inlägg

  1. Ja, viktigare att jobb smart än att jobba mycket!

 3. Kanoninlägg! Tiden ska läggas på det du finner viktigt och som ger dig både glädje och det andra nödvändiga vi behöver. Om vi väljer jobba tidig morgon eller sen kväll spelar ingen roll. Det viktiga är att det som görs är relevant och att det finns gott om tid för pauser och välmående.

  Gillar inlägget mycket!

  1. Tack Dorro! Kul att du gillade det!
   Ja, det är ju mycket viktigare att jobba smart än att jobba mycket… och att det känns okej!

 4. Hear hear – gör det enkelt! Håller med om det och om att det är himla hälsosamt att njuta längs vägen. Vad som är att jobba hårt är så himla individuellt har du ett supertydligt varför till det du gör kan det göras med lätthet även om det objektivt är att slita.

  1. Absolut är det individuellt, det som är hårt för mig kanske är easy peasy för dig. Men jag ser inga problem med att jobba hårt/smart om det känns okej. Men om man varje dag måste påminna sig själv om att det kommer vara värt att hela tiden slita och kämpa så kanske man bör fundera.

   Och uppenbarligen så jobbar ju också väldigt många för mycket/hårt…eller i alla fall har för lite återhämtning eftersom det är så många som blir utmattade.

 5. Ett mycket bra inlägg. Visst är samhället annorlunda nu jämfört med förr.. Förr var normen deltidsarbete kändes det som men nu är heltid och lite mer normen.. Man når aldrig toppen utan ska alltid prestera lite extra.

  1. Tack för din kommentar!
   Ja, det har du rätt i… att många gånger så räcker det inte med att nå toppen utan det förväntas nästan att man ska ta sig förbi den.

 6. Mkt kloka ord ☺️?

  1. Tack. 🙂

 7. Amen!! Tack för fin artikel. Jag är blevet egenföretagere av samma grund. Dock är det svårt inte att låta sig riva med ibland på jobjobjob vågen:-) tack för en underbar blogg

  1. Tack för din kommentar och fina ord! Jag tänker att det behöver ju inte vara negativt att jobba mycket om det är njutbart, så länge man också finner tid för återhämtning! 🙂

 8. Riktigt intressant inlägg. Vad folk inspireras eller motiveras av är ju så olika. Jag tror ju på att hårt arbete och envishet belönar sig förr eller senare, men det är inte meningen att en ska krossas på vägen. En skådespelerska vid namn Shelley Duvall blev svårt sjuk under ett av sina filmprojekt för att regissören var så jättestenhård mot henne, vilket verkligen inte känns okej. Hon gav allting hon hade och ändå blev hon straffad för det. Så känns det lite som att samhället ser ut. En kämpar tills en går in i väggen, sedan så blir en straffad för att ha gått in i väggen.

  1. Intressant berättelse om Shelley Duvall!
   Ja, det känns ju inte alls rätt…
   Tyvärr så måste man nog själv kunna sätt stopp och bestämmer när det är för mycket för en själv.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny