TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE

Din resa räknas

Välkommen måndag!
En ny vecka med nya friska tag. Det är vi själva som måste bestämma över våra liv och våra val. Självklart har vi en del saker vi behöver förhålla oss till, inte nödvändigtvis måsten på det sätter men förhållanden som vi själva har skapat. Vi har ett kanske ett jobb men arbetstider vi bör förhålla oss till och planera utefter, vi kanske har barn som vi måste ta hand om och andra antaganden som vi har tagit på oss. Däremot finns det en hel del saker som vi INTE behöver förhålla oss till men som vi kanske ibland gör ändå och det tänkte jag prata mer om idag.

Sköt du ditt så sköter jag mitt

För någon dag sedan fick jag ett DM på min Instagram av en person som inte riktigt kände sig bekväm med att hantera omgivningens reaktioner på hennes livsstilsförändring som hon hade börjat med. Hon upplevde det som att omgivningen (främst på hennes arbetsplats) reagerade negativt på hennes förändrade beteende och nästan försökte få henne att återgå till sitt tidigare beteende. Hon berättade hur hon nästan varje dag får kommentarer om vad hon har i sin matlåda, att hon tackar nej till utelunch för att istället äta matlåda, att hon inte längre vill ha socker i sitt kaffe, att hon inte äter av kakorna som ligger framme under möten, att hon ibland går en promenad på lunchen istället för att sitta och prata med de andra i fikarummet och så vidare.

Egentligen tycker jag inte att det är hennes uppgift att behöva hantera alla dessa kommentarer och reaktioner, jag tycker att det är omgivningens uppgift att ge fan i att ge dessa reaktioner! Kan vi inte bara sluta ge oombedda kost- och hälsoråd till andra människor? Jag tror det är väldigt få personer som bryr sig om att du hade en kusins granne som åt enligt 5:2 dieten och fick magsår av det. Speciellt om du inte har blivit tillfrågad!

Det är ditt liv, du är stark

Du är stark! Låt inte andra ta över ditt beslut!

Det är ditt liv det handlar om

Tyvärr så är det svårt att styra och förändra andras beteende och är väl inget en bör försöka eller ägna sin energi åt. Den energin får en istället lägga på sig själv och på att styra sina egna tankar. Och folk tröttnar till slut att ha kommentarer… det är i alla fall min erfarenhet! Eller så blir de tillslut inspirerade av dig och börjar också att förändra sin livsstil!

Det jag svarade den här personen var att du behöver alltid komma ihåg varför du valt att göra en livsstilsförändring! Allt som oftast så är det ju i grund och botten för att du själv inte mår riktigt bra, eller hur? Du kanske inte har ork till det du vill ha ork till eller du kanske inte känner att du mår så som du egentligen tycker att du vill känna att du mår? Och det här får man försöka komma ihåg när man får lite olika kommentarer och gliringar från andra människor och du behöver inte ens svara på dessa! Låt inte dessa människor få dig att börja vackla om ditt beslut! Du har bestämt dig och det är faktiskt ditt liv det handlar om, inte deras! Tillåt aldrig andra människor att ta över ditt beslut och sedan låta dig tro att det är ditt eget beslut!

Det här är alltså en sak du inte behöver förhålla dig till – omgivningens tankar om din livsstilsförändring eller rätt och slätt om dina val du gör i ditt liv! Självklart kommer det bli mycket enklare om du har dina nära och kära med dig på tåget, men det är fortfarande DITT liv det handlar om och i slutändan är det du som måste leva ditt liv, i din kropp och känna dina känslor. Glöm aldrig det!

 

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Jättebra sagt. Får ofta kommentarer om att jag “tränar för mycket” (4 ggr/vecka). Och om man tackar nej till en extra bit tårta så tänker folk att man har ätstörningar. Jättetråkigt tyvärr, och det gäller att vara stark. Precis som att avstå alkohol på en fest, finns det massa människor som inte klarar av att hantera att du gör andra val.

  1. Ja och jag tänker att det blir aldrig tillräckligt bra för omgivningen, antingen är för man hälsosam….eller så borde man ta bättre hand om sin hälsa!

 2. Låter som att det är dags för den personen att rensa i sitt umgänge – eller för alla som hamnar i sitsen att känna sig ifrågasatt i sina nya val. Det är nästan ofrånkomligt att det sker en rensning bland vänner, kollegor mfl när en person bestämmer sig för en livsstilsförändring.
  Kan hen be om hejarop ifrån dessa ifrågasättare istället?

  1. Nja, jag tänker lite att man kan inte alltid ha utvägen att rensa bort omgivningen. Man har ju dom kollegor man har och man kanske trivs på sitt jobb? Man får nog lära sig att hantera omgivningen för den kommer alltid finnas…

 3. Tryggt för omgivningen när en är som en altid har varit – de vet nog inte riktigt hur de ska behandla en person som utvecklas? Och får en dos dåligt samvete för att en gör det som de andra vill, men inte orkar eller vågar …

  Heja alla som håller ut! Nya vänner, nya kollegor och ny stöttande miljö dyker upp på resan, men det kan dröja en stund.

  1. Så är det verkligen! Omgivningen blir orolig hur det ska förändras för dem, när någon annan förändras…
   och säkert en dos av dåligt samvete också!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny