TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE
En dag i Helsingfors med barn

En dag i Helsingfors med barn

Hej på er! Idag kommer ett inlägg som sticker ut lite från de övriga eftersom de inte direkt har med träning, kost och hälsa att göra. Men en del av ett hälsosamt liv är ju att göra saker man gillar och blir glad av. En av de sakerna jag älskar att göra är att resa! Förra veckan hade skolan två studiedagar och då åkte jag och 7åringen på en kryssning till Helsingfors. Vi åkte med Tallink Silja Serenade, då spenderar man två nätter på båten och en dag i Helsingfors. Vi har varit där tidigare och därför tänkte jag nu skriva lite om vad man kan göra en dag i Helsingfors med barn.

Helsingfors med barn

Min upplevelse av Helsingfors är att det är en väldigt hipp och trendig stad och skiljer sig rätt mycket från övriga Finland. Men när man är där med barn så är ju inte trendiga restauranger och barer det man är ute efter direkt. Kommer man till Helsingfors med Siljabåten så är man i hamn kl 10.00 och sedan avgår båten igen 17.00.

Jag hade kollat upp var det fanns lekparker i stan och vi beslöt oss för att gå till en som ligger i Brunnsparken, som förvisso är lite åt fel håll från båten om man vill in till stan. Cirka 10 minuters promenad senare så var vi framme vid en lekplats i parken där vi hängde ett tag. En riktigt bra lekpark måste jag säga, men mycket roliga saker samt att det låg precis vid några klippor/stenar som man fick en fin utsikt från.

Fin väg med fina hus att titta längst med vägen dit också.

Lekplatser i Helsingfors

Träd vid brunnsparken

Skywheel och Flying Cinema

Först hade vi egentligen tänkt att vi skulle åka Pariserhjulet som ligger Skatudden i centrala Helsingfors, men det hade vi tidigare åkt och nu råkade vi se reklam om något som hette Flying Cinema. En 4D bio där du tas med på en virtuell sightseeing över Helsingfors. Du har alltså 3D glasögon på dig och så sitter du i en biosalong som rör på sig, eller ja stolarna rör på sig. Det här var faktiskt en riktigt kul upplevelse som jag rekommenderar stark. Man får se vilka sevärdheter som finns att besöka i Helsingfors på ett roligt sätt. Filmen var cirka 15 minuter och kostade 12€ för vuxna och 10€ för barn. Tror det är något billigare om du köper biljetter online.

Pariserhjulet är också kul och där får du istället en verklig blick över Helsingfors med fin utsikt. Det jag kunde sakna var någon slags guide som berättade var det var man såg. Vi åkte ett likadant Pariserhjul i Brisbane i Australien och då fick man både en karta och en guidad röst som berättade olika saker man kunde se där uppifrån.

Skywheel Helsinki

Flying Cinema

Utsikt från Skywheel Helsingfors med barn

Utsikt mot staden från Pariserhjulet. Det vita huset kallas för sockerbiten och är designan av Alvar Aalto. Och den stora byggnaden i bakgrunden är Uspenskijkatedralen som är huvudkyrka för Helsingfors ortodoxa församling.

Mumincafé

Inget Finland utan Mumintroll, eller hur? Därför är ett besök på Mumincafé ett måste när du är i Helsingfors med barn (eller utan barn för den delen). Förra gången vi var där gick vi på det som ligger inuti Stockman (ungefär som NK) och den här gången hade vi tänkt gå på ett annat som ska vara lite större. Vi gick dock lite fel och orkade inte gå tillbaka, så vi tog det i Stockman även denna gång. Ungen var nöjd, jag var lite mindre nöjd. Dels för att de inte hade sina hattifnattmaränger men också för att bullen var rätt torr, utbudet överlag lite skralt och kaffet lite ljummet.

När vi gick tillbaka till båten så råkade vi av en slump passera ett annat Mumincafé som ligger på Fabiansgatan, alldeles nära Senatstorget och Domkyrkan. Så vi gick in där med och köpte med oss en hattifnattmaräng och en bulle, som var mycket bättre! Där fanns det dessutom en liten affären med olika muminprylar för den som är shoppingsugen.

Mumin Kaffe

Muminfika i Helsingfors hattifnattBarn bredvid mumintrollen på Mumin Kaffe

Sea Life och Borgbacken/Linnanmäki

Förra gången vi besökt Helsingfors så besökte vi också Sea Life som är deras akvarium där du får se på allting från havet! Ett klassiskt akvarium som finns i många städer, men helt klart värt ett besök. Räkna med att du kan spendera några timmar här, så planerar du att besöka Sea Life under ett dagsbesök i Helsingfors hinner du troligtvis inte med så mycket mer (ja lite mat och fika såklart, men inga flera stora attraktioner).

Precis bredvid Sea Life ligger Helsingfors nöjespark – Linnanmäki eller Borgbacken. Ett klassiskt Tivoli med karuseller och attraktioner för alla åldrar. Till skillnad från många andra nöjesparker så är det fritt inträde hit och det finns hela 9 attraktioner som också är helt gratis. Vi har dock aldrig varit där och åkt något, endast gått igenom det för att komma till Sea Life. Men skulle gärna besöka det. Precis som exempelvis Gröna Lund så har det dock endast säsongsöppet.

Det här ligger en bit utanför staden så hit går du kanske inte om du har barn, men det går både spårvagn och buss hit.

Sea Life 

Linnanmäki

Saluhallen, salutorget och Skatudden

När du går från Olympiaterminalen som hamnet heter där båten anländer och mot stan kommer du att gå förbi saluhallen – Vahna kauppahalli. Du kanske har svårt att köpa med dig mat hem om du är på kryssning, men här inne finns också många mysiga så restauranger och caféer för exempelvis lunch. Är det härligt väder ute kan du istället köpa lunch på salutorget som ligger precis i närheten, där det alltid finns torgmarknad. Där hittar du både mat och traditionella marknadsprylar att köpa. Här i närheten ligger också Skatudden där Pariserhjulet och Flying Cinema ligger och är du i Helsingfors på sommaren kan du även besöka Allas Seapool här. Ett havsbad som öppnade 2016 och ser väldigt mysigt ut. Vi har tyvärr bara varit i Helsingfors vid lite kyligare väder.

Det här området är väldigt mysigt att bara gå och strosa runt i ett tag.

För den som har trötta ben finns det också en City Sightseeing i form av en Hop on Hop off buss som kan vara rolig! Då får du se hela staden ifrån en buss och bli guidad av en berättarröst i hörlurar samtidigt. Bra sätt att hinna se lite mer av staden på en gång. Hittar ni något kul, så kliver ni bara av där och sedan kan ni kliva på en senare buss igen.

Här kan du läsa mer om bussturen

 

 

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. Oj så mycket det finns att se och göra! 4D-bion och tivolit är överst på önskelistan att besöka😊

    1. Ja, Helsingfors är en härlig stad med mycket att göra! 🙂

  2. Helsingfors är en trevlig stad med så mycket att se och uppleva. Jag reser över ganska ofta och du har fått med många av stadens höjdpunkter som passar för barn. Sen är även Serenade en trevlig båt 🙂

    1. Håller med, en trevlig stad!
      Jag gillar också Serenade, gillar att ha promenade hytt och kunna titta ner på promenaden 😀

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny