TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE
Gryta med bönor, linser och tomat

Gryta med bönor, linser och tomat

Hej!

I somras så spenderade vi en vecka i El Cotillio på Fuerteventura, det var där jag gick min surfskola. Cotillo är en gammal fiskeby (som typ alla ställen på Fuerteventura) men där finns väldigt många “hippies”. Mycket surf, mycket vegansk mat, yoga och liknande – jag älskar’t! I alla fall så en gång när vi var inne på supermarket så var det en man bakom oss som kändes väldigt hippie och utan förutfattade meningar så åt han troligtvis i alla fall väldigt mycket vegetariskt. Han hade endast handlat, torkade bönor, linser, ris och sådant. Jag började tänka då på att det måste ju gå att äta vegetariskt extremt billigt om man håller sig till sådan mat och inte äter massa köttsubstitut.

Så igår bestämde jag mig för att göra en böngryta (eller kanske mer soppa) men jag använde mig av färdigkokta bönor och linser i tetrapak.

Jag höftade extremt mycket med alla mått, så det får ni ta med en nypa salt och gå på känsla.

Böngryta

1 paket kidneybönor
1 paket kikärter
1 paket linser
1 paket krossade tomater
1 paket pastasås med tomat och vitlöksmak
1 burk majs
2 paprikor
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 msk pulverbuljong
1 dl lätt creme fraiche (eller havrefraiche för helt vegetariskt)
olivolja för steknik
vatten
chilipulver
paprikapulver

Hacka lök och vitlök. Skär paprikan i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i olivoljan så att det blir mjuk. Tillsätt tomatpurén och fräs den med, akta så det inte bränns. Lägg i paprikan och rör runt lite. Häll på vatten, jag hade nog runt 5-6 dl. Tillsätt grönsaksbuljong och låt koka upp.
Häll sedan i krossade tomater och pastasåsen och låt koka ihop. Krydda med chilipulver och paprikapulver, samt eventuellt andra kryddor du vill ha.
Tillsätt sedan sista alla bönor, linser och majs samt creme fraichen och låt det bli varmt.

Jag serverade med pitabröd, men det kan man lika gärna skippa om man inte är sugen på det!

kikärtor som rostas på en plåt

Ärter/bönor/linser är väldigt bra mat om du frågar mig! Det är billigt, klimatsmart och djurvänligt. Men det är också hälsosamt och praktiskt eftersom de innehåller både proteiner och kolhydrater. Så en bra vegetabilisk proteinkälla och du behöver inte lägga till extra kolhydrater eftersom du får i dig det samtidigt.

 

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Hej Alexandra!

    Vilken bra idé! 🙂 Kanske måste ja prova ditt recept men ja har en fråga. Ditt recept kommer från ett traditionellt recept från Fuerteventura? Tack.

    Ha en solig dag!

    PabloD – Soleado.se

    1. Gör det, det blev gott! Det går ju att variera smaker och sort av bönor lite som man vill.
      Nej receptet har inte alls något med Fuerteventura att göra, blev bara inspirerad av en man jag mötte där som åt mycket bönor och linser, till hur billigt det kan vara att äta bra mat 🙂

  2. Rätten låter smarrig och jag blir nyfiken på mer från Fuerteventura.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny