TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE
Hjälper eller stjälper hälsobranschen?

Hjälper eller stjälper hälsobranschen?

Välkommen måndag. Här om dagen tänkte jag på att egentligen önskar jag att det inte behövdes en hälsobransch. Många gånger tror jag att hälsobranschen snarare gör det svårare för människor att skapa hälsosamma och hållbara vanor än vad den faktiskt hjälper till. En bidragande faktor till detta tror jag är att vi många gånger blandar ihop hälsa med prestation. Jag tycker det är kul att det inte bara är sport i den bemärkelsen man är van att tänka på sport nu mera uppmärksammas och att det finns många communityn inom styrketräning, yoga, löpning och liknande. Det har ju dock inte nödvändigtvis med hälsa att göra.

Skillnad på hälsa och prestation

För att ha en god hälsa behöver vi röra på oss, vi behöver få upp pulsen och vi behöver syssla med muskelstärkande aktiviteter, men vi behöver absolut inte maxa i marklyft eller springa marathon för att ha en god hälsa. Vi behöver äta varierat och näringsrik kost, men samma här, vi behöver absolut inte följa ett strikt kostschema där mängden protein är exakt uträknad för att ha god hälsa. Vi kan göra allt det här, för att prestera och optimera, men blanda för all del inte ihop det med hälsa.

Tänk om hälsa var en naturlig del

En anledning till varför jag önskade att hälsobranschen inte behövde finnas är såklart för att jag önskar att alla hade en avslappnad relation till kost, fysisk aktivitet och hälsa. Alltså att vi inte behövde fundera så himla mycket på det utan vi åt bra och tillagad mat och rörde på oss tillräckligt, fick in tillräckligt med sömn och allt annat som hör hälsa till. Tyvärr är det inte så, det är faktiskt ganska långt ifrån så. Jag blir ibland inspirerad av min grannar som är ett par i pensionsåldern, de går ut och går med sina stavar en gång om dagen oavsett väder och vind. För dem verkar det inte vara någon big deal alls, det är bara något de gör.

Råd och rön i  hälsobranchen

En annan anledning till att jag tycker att hälsobranschen är lite knepig är att det sprids en enorm mängd olika råd och rön. Hur ska någon människa på ett enkelt sätt kunna sålla bland all denna information som finns utan att ha kunskap? Det känns nästan som ett omöjligt uppdrag. Självklart är det bra att kunskap sprids, men det kanske inte är den kunskapen som skulle behöva spridas som först och främst sprids. Den sakliga kunskapen från exempelvis WHO om rekommendationer om fysisk aktivitet är inte något som cirkulerar på sociala medier precis, vilket jag förstår. Det är såklart mycket sexigare att läsa om hur man går en platt mage eller vilken kosthållning som är bäst och liknande – för det är sånt vi gillar att läsa!

Ett exempel på ett hälsomagasin

Tyvärr är det ungefär så här hälsomagasin ofta är.

Detta inlägg har 9 kommentarer

 1. Jag tycker de är jobbigt men den biten då alla säger olika. Man ska ALLTID gör de som känns bäst för en själv

 2. Åh intressanta tankar, håller med om att det blir prestation och då ger jag upp, för det blir en mental stress istället för boost och avkoppling. Ja det är inspirerande att läsa en glansig tidning med glada joggare i frodig grönska, men därifrån att ta på sig gympaskorna och bara ta en rask promenad i Göteborgs vädret är ibland stor skillnad. Du fick mig inspirerad att ta en promenad i skogen oavsett väder och snygga kläder, tack..

  1. Va härligt att höra att du blev inspirerad till en skogspromenad!
   Ja, verkligen skillnad på att läsa om hälsa och att utföra det och visst kan det vara både peppande och inspirerande med dessa magasin men det kan nog också bli overload med information.

 3. Ja, visst både hjälper och stjälper den. Och inte blir det bättre av det kvinnoideal som vi kvinnor själva vägrar släppa taget om.
  Sen kan ju jag gilla skarpt att “maxa” på gymet. Det får både min kropp och knopp att respondera väl. Och då mår jag bra.

  1. Ja, en till vinkel på det – kvinnoidealet! Vi ska äta och träna oss till att bli mindre..
   Finns absolut ett hälsoperspektiv på att maxa på gymmet också, om man finner glädje av det! För att göra saker vi gillar är ju absolut bra för vår hälsa.

 4. Håller med dig. Det är lätt att man tänker att hälsa = prestation och hur ska man kunna sålla bland all info. Puh

  1. Ja speciellt när det i samma tidning kan stå helt motsatta saker ibland! Då är det inte alltid så lätt…

 5. Jag är sjuk i ätstörningar och inte fasen gör alla dieter och bantningspiller saken bättre.
  Även om jag vet att de flesta bilderna är reducerade i bland annat photoshop så kan jag
  inte ur min anorektiska synpunkt önska att jag såg ut sådär, perfekt. Iallafall som tidningarna
  säger, smal midja, plattmage och fast rumpa. Usch!

  1. Jag kan verkligen förstå att det blir ännu värre för någon som är sjuk i ätstörningar! Ett mycket viktigt perspektiv på det hela.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny