TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE

Hur lyssnar man på kroppen?

Det här med att man ska lyssna på kroppen är något jag har funderar över lite på sistone. Jag vet att jag själv säger det också och jag läser/hör även många andra slänga sig med det uttrycket. “Det är så viktigt att lyssna på sin kropp” “Lyssnar man bara på kroppen så kommer man veta vad som är rätt” och så vidare. Det sägs ju oftast i all välmening och för att man inte ska behöva känna stress och press utifrån – men finns det inte en risk att det uttrycket i sig blir stressande?

När hörseln har varit avstängd länge

Om man under en lång tid har levt på sitt liv utan att lyssna på kroppen är det inte väldigt svårt så att helt plötsligt börja lyssna på kroppen bara? Kroppen är inte en högtalare som man bara kan stänga och och sätta på ljudet hur som helst det är mycket mer komplext än så. Har man inte lyssnat på sin kropp på väldigt länge så är det kanske svårt att avgöra vad som är normalläge? Eller snarare så att normalläge är ett läge som egentligen inte borde vara normalläge?

Lyssna på kroppen

Öva på att lyssna på kroppen

Om man redan har lite smått panik över alla råd man ser/hör/läser om hur man ska ta hand om sin hälsa på bästa sätt och så får men ytterligare ett råd som lyder “lyssna bara på kroppen så blir det bra” får man inte ännu mer panik då om man inte lyckas höra sin kropp? Att lära sig att lyssna på sin kropp är definitivt något som man måste öva på och låta det få ta tid! Kanske måste vi börja vara mer försiktiga med att slänga oss med det uttrycket? Även om vi gör det med all välmening när vi säger att allting blir bra bara vi lyssnar på kroppen.

Hur tänker ni? Och hur gör man för att börja lyssna på kroppen?

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Har reflekterat mycket kring det där jag med. Har varit en huvudfotong merparten av livet, och börjar så sakteliga lära känna resten av kroppen mig också – en upplevelse i sig! Dessutom tänker jag att det där du påpekar om “normalläge” är något att vara vaksam på, för det är en stor skillnad i “normalt” vs “naturligt”. Jag menar, för stunden är det väl norm än undantag att folk går in i väggen, men det är ju inte “naturligt” för det? Det har jag skrivit om vid tillfälle: https://herothecoach.com/2015/05/11/normalitet/

  1. Ja, det ligger nog mycket i det att det är stor skillnad på “normalt” vs. “naturligt”
   Ska läsa ditt inlägg!

 2. Viktigt att lyssna på kroppen men lätt att köra över den. Man kan tex planera in vila eller liknande, det man behöver för återhämtning, på samma sätt som planerar in andra saker. Och att det är både hjärnan och kroppen som behöver avkoppling. Och om man halvsjuk går till jobbet att man gör det för att det funkar för ens kropp, och inte för att tillfredsställa andras behov av att man är på jobbet. Att kunna säga nej till saker när det behövs för en själv.

  1. Ja det är nog en bra metod, att faktiskt planera in återhämtning! Innan man börjar känna att man måste verkligen ha återhämtning nuuu.

 3. tänker OCKSÅ en hel del på det här. Dels är det en träningssak att lyssna på kroppen och dels är det lätt att tro att ens kropp vill något som inte alls är bäst för en, bara för att en är van vid det … Ja, ungefär som du skriver alltså. Lyssna inte på kroppen om du är soffpotatis och den varje dag talar om för dig att du är jättetrött. Och lyssna inte på kroppen om du är prestationsprinsessa och uppstressad och tycker att din kropp mår jättebra av att köra på som sjutton … Lär känna dig själv och lyssna sen?

  1. Ja, jag håller mig dig. Och jag tror också att man måste ju hela livet fortsätta att träna på att lyssna på kroppen, det är ingen sak man lär sig en gång och sen kan man det för alltid.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny