TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE

Måndag – ny vecka, ny start! Eller?

Ser ni måndagar som en nystart eller är måndagar bara som vilken dag som helst? För mig är det lite olika, jag kan inte påstå att jag ser varje måndag som en nystart men däremot kan måndagarna vara en bra dag att ta tag i något som jag tänkt på veckan innan men inte kommit till skott att göra exempelvis. Jag tror inte riktigt på det där att “nu är det måndag och nu ska jag påbörja mitt nya liv” ni vet efter varje nyår, efter varje sommarsemester och varje måndag så ska många påbörja sitt nya liv, man ska bli hälsosam, man ska bli mer sparsam, man ska bli mer ordningssam eller något liknande och oftast orkar man väl hålla i det ungefär till onsdageftermiddag och sen börjar det gå utför. Varför är det då?

Det kan ju såklart variera och vi alla har olika förutsättningar och det händer olika saker i våra liv och under våra dagar men jag tror att en stor anledning är helt enkelt att man går ut för hårt. Jag vet själv hur det kan vara och har gjort så många gånger, man känner att man vill ändra något men man skjuter det framför sig och bestämmer t.ex. att “på måndag – då slutar jag” och då gör man en helomvändning och vill ändra på allt på en gång. Man ska sluta äta sötsaker helt och hållet, men ska börja äta massvis med mer grönsaker och inget halvfabrikat alls, man ska gå på morgonpromenad varje morgon och på kvällen ska man träna ett styrkepass, gärna en lunchpromenad också och så ska man sluta med kaffe… puh, jag blev trött bara av att skriva det där! För en del människor kanske det fungerar jättebra och kanske är det enda sättet, men för många så blir det alldeles för många förändringar på en gång och man orkar inte hålla i det speciellt länge.

Därför skulle jag rekommendera att man gör små ändring i taget och låter det ta lite tid – hey, ni vet den gamla klyscha, Rom byggdes inte på en dag. Något som jag också tycker är viktigt är att hitta en balans mellan att ta bort saker och lägga till saker. Om du tänker att du ska börja träna 3 gånger i veckan, då måste du ha en plan på var du ska ta den tiden ifrån…för du kommer inte magiskt att ha fått 3 timmar extra per vecka. Ska du titta mindre på TV? Låta hemma vara lite stökigare? Laga storkok så att du inte behöver stå vid spisen varje dag? Och istället för att tänka på vad du inte ska äta så kan du börja med att tänka på vad du ska lägga till, du kan till exempel lägga till grönsaker till varje måltid istället för att ta bort något. Börja med att lägga på grönsakerna på tallriken, då kanske det automatiskt inte får plats lika mycket av något annat livsmedel som är lite sämre?

Så istället för att vänta till varje måndag, varje januari, varje augusti för att göra en rivstart – börja direkt! Men börja litet och hitta istället ett hållbart sätt att leva dit liv!

A year from now

 

Detta inlägg har 16 kommentarer

 1. Bra fråga där!
  Hur ser jag egentligen på mina måndagar…jag är inte längre den som säger att jag ska börja med något på en måndag. Jag är numera den som börjar med något när jag själv vill eller när det är ett styrt datum och inbegriper flera andra.

  Däremot skulle jag inte ha något emot att flytta nyårsfirande till september istället för december. För det är nu i dessa tider som jag känner starkast lust till förändringar och nya vanor. Inte alls lika lockande i mörkret i december….

  1. Haha, ja det kan jag hålla med om – att man har mycket mer energi nu än i ett mörkt januari!

 2. Bra inlägg fick sig en liten tankeställare ??

  1. Tack, kul att höra! 🙂

 3. Bra tankar. Men du har rätt. Hellre lite i taget och hålla fast vis det än allt på en gång och falla. 🙂

  1. Ja, det är ju mycket roligare när man får känna att man lyckas än att misslyckas gång på gång! 🙂

 4. Känner igen mig med det där “Efter denna veckan ska jag…” Bra inlägg!

  1. Ja, jag har också varit där många gånger. Men som jag skrev här ovan..det är så tråkigt när man gång på gång misslyckas för att man går ut för hårt. 🙂

 5. Åh gud vilket bra tips att börja på en gång istället för att vänta och göra helomvändning.

  1. Tack, för din kommentar! Ja men visst är det bättre att bara börja! Man behöver ju inte börja så stort 🙂

 6. Ja jag ser måndagar som en nystart 🙂

  1. Ja, bara man hittar det som fungerar för en själv!

 7. Jag ser måndagar definitivt som en nystart. Brukar söndag kvällar sitta och skriva to Do lists för kommande vecka.

  1. Jag brukar också göra to-do lists, men det ser jag inte som en nystart utan som en planering för veckan.

 8. Jag älskar ju måndagar…gillar vardag å allt med struktur och ordning å reda som det innebär…ja sen så ÄLSKAR jag ju mitt jobb så det underlättar kanske!

  1. Jag gillar också måndagar, nu förtiden…men inte tidigare. 😉 Härligt att du gillar ditt jobb!!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny