TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE

Mat att ha i matlådan

Godmorgon mina vänner!

I måndags pratade jag om vikten av planering och förberedelse för att kunna fixa en hälsosam livsstil när vardagen rullar på i en rasande takt. En viktig punkt är att planera sina måltider och vara förberedd. Tänk ut vad du ska äta under veckan och se till att ha ingredienserna hemma för det så du slipper åka till affären efter jobbet när du kanske redan är hungrig.

Matlåda

Jag vill slå ett slag för matlådan! Dels för att det är ekonomiskt att ta med sig matlåda till jobbet istället för att gå ut och äta lunch varje dag men framför allt för att veta vad man egentligen äter! Går man ut och äter lunch är det mycket svårare att hålla koll på vad man äter och restaurangmat är oftast ganska energirik eftersom exempelvis smör gör att mat smakar väldigt gott. Inget fel på smör men det är väldigt energirikt!

En annan aspekt med matlådan är att det är enklare att hålla sig till planen, har man med sig en matlåda så äter man troligtvis den oavsett om man är sugen på den eller om man är mer sugen på en kebab med bröd. Med en förberedd matlåda är det även enklare att planera mängden mat än vad det är när du äter lunch ute. Får vi en tallrik mat placerad framför oss så äter vi oftast upp den eller åtminstone tills att vi är proppmätta och tyvärr så är våra hunger- och mättnadskänslor inte alltid så pålitliga.

Antingen så kan man göra matlådor i början på veckan som räcker hela veckan eller så lagar man mycket middag så att det alltid blir kvar mat till matlådan. Beroende vad som fungerar bäst för dig!

Matlåda

Mat som passar i matlådan

Tyvärr så passar inte all mat i matlåda – för att det inte blir så värst gott när man värmer det i micron! Det finns dock en hel del maträtter som passar utmärkt i matlådor även om de mesta blir godare om man lägger upp på en tallrik och värmer. Här kommer mina bästa tips på bra matlådemat:

 • Pasta med pastasås
 • Lasagne – köttfärslasagne eller grönsakslasagne
 • Olika grytor med ris/qunioa/bulgur/annat gryn
 • Matiga sallader
 • Pajer av olika slag
 • Fiskgratäng (eller annan gratäng)

Jag vill också påminna om att inte glömma grönsaker även till matlådan! Antingen har du med dig en sallad i en matlåda bredvid eller så är du så finurlig att du använder mycket grönsaker i dina maträtter i stället.

Detta inlägg har 16 kommentarer

 1. matlådor är super! Jobbar oftast hemifrån och är slarvigare med mat då än när jag ska iväg … Tänker att jag inte behöver planera liksom.

  När barnen var små körde vi söndagsmatlagning och prejade för veckan – nu .. not so much. Lite extra middag så att det ev räcker till nästa dag.

  Bra tips på mat som passar i låda!

  1. Visst är det märkligt hur svårt det är att äta ordentlig lunch när man är hemma! När det borde vara så enkelt 🙂

 2. Står själv och gör gratänglådor just nu ? Min sambo har börjat ta matlådan till -the next level- haha! Bra inlägg! Matlådan måste lyftas fram!

  1. Haha jaså, hur tar man matlådan till nästa nivå?:D
   Ja matlådan förtjänas verkligen att lyftas fram lite 😉

 3. Kan inte skriva annat än att jag håller med dig. Mums! Matlådor är verkligen underskattade.

  1. Ja, har man bara “rätt” mat i dem så är dom hur bra som helst!

 4. Riktigt intressant inlägg 🙂 Jag hörde häromdagen att någon politiker talade om att svenskar slänger för mycket mat i onödan idag. Varför? Varför inte bara följa dina råd här genom att göra matlådor? :O Det är ekonomiskt, miljövänligare och håller en vid liv under dagen. Alla och allting vinner på det❣?

  1. Eller hur, det är verkligen vara win-win på matlådan! Precis som du skriver, både ekonomisk, miljövänligt och håller en vid liv under dagen. 🙂

 5. Riktigt bra tips.. Vi gör matlådor hela tiden här hemma..

  1. Tack, det är bra att ni gör det! 😀

 6. Jag älskar att äta lunch, även ensam hemma. Det går att göra god mat av nästan vilka rester som helst. Och finns inga rester så finns det nästan alltid ägg, bröd, kanske en burk sill… Och råstekt potatis är supergott och går snabbt om man skär små bitar. Lite creme fraiche med någon krydda till… Mmm… ?

  1. Jag älskar också att äta lunch, men orkar sällan laga mat två gånger om dagen. 😉 Men nu blev jag otroligt sugen på råstekt potatis haha 😉

 7. Det man inte ska ha i matlåda är pommes för det blir inte gott när man värmer det i mikro!

  1. Nej det håller jag med om 🙂

  1. Ja! 😉

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny