TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE

När kan du anlita en kostrådgivare?

Jag är som ni kanske redan vet utbildad kostrådgivare genom Svenska Näringsakademin (tidigare Pauluns Näringscenter) och jag studera även för tillfället till Kost- och hälsocoach som är en ettårig utbildning.

Jag vet att många undrar vad en kostrådgivare egentligen gör och framför allt när man kan anlita en – så jag tänkte berätta lite om det!

Kostrådgivning

Vad gör en kostrådgivare

En kostrådgivare har utbildning inom näringslära och rådgivning kring kost. Som kostrådgivare så hjälper man människor utifrån deras mål och förutsättningar. En kostrådgivare kan coacha dig och ge dig både kunskap men också råd och stöd om hur du bör äta och tänka kring mat för att nå det resultatet du vill ha. En kostrådgivare kan arbeta både med personlig rådgivning/coachning men också med grupper. Personlig/individuell kostrådgivning brukar oftast gå ut på att kunden har ett mål, som kan vara gå ner i vikt, upp i vikt, lära sig att äta för prestationsinriktad träning eller bara hitta en balans i sitt ätbeteende. Kostrådgivning i grupp kan också vara utifrån ett mål, men det kan också vara mer generell utbildning om kost och näringslära – exempelvis på ett företag som vill göra en hälsosatsning för sin personal.

När kan jag ta hjälp av en kostrådgivare?

Egentligen när som helst – om mat och kost är något som du känner tar upp mycket av din tankeverksamhet (på ett negativt sätt) så kan du med fördel anlita en kostrådgivare som kan hjälpa dig med kunskap kring kost så att du slipper gå och tänka på det så mycket. Om man känner att man ofta är trött, har dåligt med energi och liknande och tror att det beror på kosten så är en kostrådgivare mycket bra. Eller om du har ett prestationsinriktat mål, så väl som gå upp/ner i vikt eller genomföra ett marathon, lyfta tyngre vikter på gymmet osv men du känner dig osäker på hur du ska äta så kan du ta hjälp av en kostrådgivare.

Det kan också vara så att du bara vill få en analys på hur du äter idag för att du känner dig osäker på om du verkligen äter så bra som du tror (eller så dåligt som du tror).

En kostrådgivare kan hjälpa dig antingen enbart med en analys och eventuellt ett kostschema eller så kan du ta hjälp av en kostrådgivare som kan coacha dig under en längre period. Har man haft det tufft med att hitta ett bra ätbeteende och förhållande till mat under en längre period så en längre period med en kostrådgivare som coachar kring hur man kan tänka i olika situationer och liknande vara en mycket bra idé.

En kostrådgivare kan ge dig förslag på vad du kan äta men också hur du kan tänka kring mat – för målet är ju att du efter coachningen ska klara av att hålla din nya livsstil på egen hand utan att det ska ta för mycket energi.

När bör man inte ta hjälp av en kostrådgivare?

Jag skulle inte rekommendera att ta hjälp av en kostrådgivare om man har eller är orolig att man har en ätstörning. Jag skulle heller inte rekommendera att anlita en kostrådgivare om man lider av stor psykisk ohälsa där man känner att kosten är en stor del av det. Då tycker jag att man i första hand ska vända sig till vården! Om man trots det väljer att ta hjälp av en kostrådgivare är det mycket viktig att man berättar alla dessa förutsättningar för kostrådgivaren!

Vill du anlita mig som kostrådgivare så kontakta mig så återkommer jag till dig! 

Detta inlägg har en kommentar

  1. Detta hade jag inte en aning om, tack för infon ?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny