TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE

Saker att grilla som inte är kött

Hej på er!

Alltså hur härligt är det inte att det är så varmt och skönt ute, nästan som att det är högsommar. Men vi får hoppas på att det här inte är den enda värmen denna sommaren har att bjuda på haha, det är lite för tidigt för det. Som tur är ska vi i alla fall spendera 4 veckor på Fuerteventura och Teneriffa i sommar så vi kommer nog få värme så det räcker och blir över i alla fall.

Så här under sommaren så gillar många av oss att grilla, det är härligt att både laga och äta mat ute och grillar smakar gott och ger sommarfeeling. Det är enkelt att grilla kött och äta potatis, sås och lite sallad till och det är ju inget fel på det men det finns mycket mer att grilla! Samt att det finns ju faktiskt en hel del anledningar till att inte äta så himla mycket kött…. om inte annat för djurens skull. 😉

Grilla med köttsubstitut

För den som ändå vill ha den där köttiga känslan till sin grillade mat så finns det nuförtiden massvis med olika köttsubstitut att använda sig av. Visst en del av dem innehåller en hel del ingredienser och känns inte som speciellt rena råvaror, men en något längre ingredienslista behöver inte vara dåligt det beror ju helt på vad det är för ingredienser. Jag tycker inte det är något att oroa sig för så länge man inte baserar hela sin kost på köttsubstitut, precis som man inte bör basera hela sin kost på kött. Variation är det bästa!

Förslag på bra köttsubstitut att grilla:

 • Hamburgare eller grillspett gjorda av formbar färs som exempelvis Anamma
 • Olika sorters Oumph!
 • Tzay happy skewers
 • Sojakorv
 • Färdiga burgare av sojaprotein (exempel Hälsans Kök)

Grilla andra vegetabilier

För att äta vegetariskt så behövs det inte använda köttsubstitut på det sättet utan finns mycket annat gott att äta! För den som vill äta burgare/biffar och liknande men inte vill äta så mycket köttsubstitut i form av exempelvis sojaprotein så finns det flera olika bön- eller grönsaksprodukter att välja bland. En bönburgare fungerar exempelvis lika bra mellan hamburgerbröden som en burgare gjord på formbar färs. Jag vet inte riktigt om bönburgare också bör räknas in till kategorin köttsubstitut?

Det som också fungerar alldeles utmärkt att grilla är grönsaker av många slag! Självklart bör man ju inte äta endast grillade grönsaker, då får man äta extremt mycket för att få i sig tillräckligt med energi. Men klyftpotatis gjort i ugnen, grillade grönsaker och röror som är gjorda på Oatlys iMat Fraiche eller hummus är perfekt!

 • Tzatziki gjort med iMat Fraiche
 • Ajvar relish blandad med iMat Fraiche
 • Avokadoröra med iMat Fraiche

Ja, det finns hur mycket saker som helst att göra!

Grönsaksspett på grillen

Detta inlägg har 10 kommentarer

 1. Mmm…så gott på bilden. Vilken tur att jag äter frukost just nu! Jätteinspirerande att få veta så mycket gott att grilla det finns. Men jag är en sådan där köttälskande människa. En bit kött och en stor tallrik sallad till.

  1. Okej, dock så behöver vi ju minska ned på köttkonsumtionen ur ett hållbarhetsperspektiv 🙂

 2. Tack för tipset, du har helt rätt många äter alldeles för mkt kött och jag är själv skyldig till detta. Därför blir jag så tacksam över tipsen😘

  1. Kul att du gillar tipsen! 🙂

 3. Vi gjorde nästan alltid allt annat än kött (och köttsubstitut) när vi bodde i hus. Ofta blev det fiskspett, grönsaksspett med mera. Eller större grönsaker, marinerade med bl a vitlök – gott!
  Och alltid lika uppskattat. Jag tror det är vanan som avgör vad du gillar från grillen…

  1. Ja, visst är det vanan som avgör… 🙂

  1. Ja grillad halloumi är gott! Men inte vegetariskt dock 😉

 4. Vi brukar blanda lite olika 🙂

  1. Härligt 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny