TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE

Sömnbrist kan öka ditt sug efter godsaker

Den 1:a Oktober skrev jag ett inlägg om att hälsan börjar med sömnen och nu skulle jag vilja fortsätta att prata lite om sömn eller snarare om sömnbrist. Forskning visar på att sömnbrist kan göra så att vi känner oss hungrigare och framför allt så att vi känner oss mer sugna på att äta något gott! Personligen så har jag en mycket mindre matlust när jag har sömnbrist – men det är också precis det studier visar!

De jämförde personer som fick sova 5 timmar och personer som fick sova 9 timmar. Resultatet visade att dygnets måltider samt snacks som intogs under dagen var ungefär densamma i kalorimängd för båda grupperna men när det sedan blev kväll så ökade energiintaget från snack drastiskt för de som hade sovit mindre. Det är väl precis så det känns många gånger när man har sömnbrist, man har inget jättesug på vanlig mat men däremot är man enormt sugen på godsaker istället och möjligtvis även “skitmat”.

Tidiga morgnar man leda till sömnbrist

Det kan helt klart vara svårt att få ihop vardagslivet ibland och jag vet att många får helt enkelt ta chansen att träna när den ges. För en hel del personer är det tidigt på morgonen – innan ekorrhjulets alla sysslor sätts igång. Men går du och lägger dig tillräckligt tidigt för att få tillräckligt med sömn? För sömnen är viktigt för träningens resultat. Den är också viktigt för att kunna göra bra val hela dagen.

Alla tränar självklart inte för att gå ner i vikt men om du gör det så kan det bli väldigt kontraproduktiv.  Du kliver upp tidigt för att träna men sedan äter mer energi än vad du annars hade gjort under dagen. Även om du inte tränar för viktnedgång så bör de flesta försöka att hålla sig viktstabila. Går vi runt med sömnbrist och ett högt sug på godsaker så kanske inte det är hållbart?

chokladpraliner

Något du blir sugen på att hugga tänderna i efter en natt med för lite sömn?

Krångla inte till det för mycket

Jag har många gånger fått frågan om vad man kan göra för att minska sötsuget. Ska man äta något speciellt, finns det något tillskott eller något mirakelmedel? Det i princip omöjligt att ge specifika svar till enskilda personer utan att veta något om deras nuvarande tillstånd och förutsättningar. Men framför allt så tror jag att vi ibland krånglar till det för mycket samt att vi önskar oss en mirakelmetod – men det finns tyvärr inte. Tänk om det helt enkelt är så enkelt att ditt ständiga sötsug består av ständig sömnbrist?

Självklart ska man träna på morgonen om man vill det och om det är då det passar! Jag vill som vanligt enbart väcka tankar och få er att reflektera över era val. Gör inte för mycket saker på autopilot – gör medvetna val i livet! Ni själva kontrollerar era liv. 

Vill du läsa mer om just det här tycker jag att du ska läsa den här artikeln skriven av Jacob Gudiol. 

 

Detta inlägg har 5 kommentarer

  1. Jag tror att detta sötsug uppstår för att vi är bortkopplade från våra kroppar. Vi känner ett behov av något men vi vet inte vad och äter istället för att sova.

    1. Ja, det är säkert en anledning!

  2. Bra att du uppmärksammar! Sötsug från för lite sömn beror också på att vi när vi är trötta vill ha snabb energi (typ socker) för att orka …

    1. Ja det är ju säkert en stor anledning, kroppen vill ha energi och vet av erfarenhet att man får det snabbt och sötsaker!

  3. Inte konstigt att man är ute efter lite snabb energi när man är väldigt trött …

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny