TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE

Träning eller fysisk aktivitet

Tycker du att fysisk aktivitet och träning är två ord för samma sak? Själv skulle jag svara nej på den frågan. Nästa fråga är då om alla verkligen behöver träna eller räcker det med fysisk aktivitet? Det pratas om en träningsboom i samhället och ibland till och med en träningshets. Det verkar som att fler och fler tränar men vid undersökningar få visar det ändå att det är YTTERST liten del av befolkningen som faktiskt tränar. Hur kommer detta sig?

Fysisk aktivitet

Skulle också kunna kallas för motion. Det är är väl i princip det vi gör när vi inte är stillasittande/stående men inte heller känner att det är någon jättestor ansträngning. Det är på det här vi bör lägga stort fokus på, utan att blanda ihop det med träning. Fysisk aktivitet är troligtvis det som är viktigast för vår hälsa. Men träningen blir mer och mer viktig ju äldre vi blir. Fysisk aktivitet eller motion är helt enkelt saker du gör när du använder din kropp.Vi går till jobbet, tar trapporna istället för hissen/rulltrappan, gör trädgårdarbete, tar en lunchpromenad, bär hem matkassar från affären och så vidare. Dessa saker är oerhört viktiga och våra kroppar är gjorda för att utföra allt detta! Men det är inte träning.

Även om du tar på dig dina träningskläder och går ut på en 40 minuters promenad så är det inte träning om du inte kommer upp i en viss ansträngning och det är här vi lurar oss själva många gånger! Det är inte ens säkert att vi tränar bara för att vi går till gymmet. Om du går till gymmet och har ett pass planerat där du ska jobba igenom hela kroppen i gymmets alla maskiner, men du tar inte i så att det verkligen är jobbigt… då har du tyvärr inte tränar. Du har motionerat eller utövat fysisk aktivitet och det är inte fy skam men du kan tyvärr inte förvänta dig att du kommer förbättra din fysisk förmåga – om du inte är i oerhört dålig form eller väldigt gammal. Men din form kommer att förbättras snabbt vilket också gör att dina förutsättningar förändras.

Fysisk aktivitet cykling med 6 åring

Cykling med 6 åring, absolut fysisk aktivitet men definitivt inte träning

Träning

Om fysisk aktivitet är användning av kroppen utan allt för mycket ansträngning så borde ju träning vara fysisk aktivitet men med mycket ansträngning? För att det faktiskt ska kunna räknas som träning behöver du komma upp i en viss intensitet. Vid konditionsträning är det ca 70% av din maxpuls som exempel. Väldigt få av oss vet ju dock vad vår maxpuls är eftersom vi inte har gjort ett maxpulstest och istället kan man använda sig av Borgskalan. Där man får uppskatta sin ansträngning och där bör man väl ligga på minst 13-15 för att det ska räknas som träning (lite löst uppskattat). För att kunna uppskatta sin egen ansträngning så krävs det dock att man har provat på det några gånger och har ett eget referensmått. Pratar vi styrketräning så ska du inte orka lyfta vikten 15-20 gånger, då är det för lätt för att räknas som träning.

Träningens fördelar

Träning är det som kommer att förbättra eller åtminstone låta dig bibehålla din fysiska förmåga. Och ju äldre vi blir desto viktigare är det att träna. Visste du till exempel att styrketräning är det absolut bästa för att motverka benskörhet, något som oftast drabbar kvinnor? Genom att skelettet får bändas, böjas och få lite stötar så byggs det upp och blir starkare. Det är också din styrketräning som kommer göra att om du halkar på en isfläck så minskar risken att bryta armar och lårbenshals.

Så vad innebär det här egentligen då? Jo att du behöver ägna dig åt fysisk aktivitet dagligen för att bibehålla din hälsa. Du ska däremot blanda inte ihop det med träning. Du behöver träna för att förbättra din fysiska förmåga och speciellt om du vill behålla den ju äldre du blir. Men det innebär också att om du har ett väldigt aktivt jobb, du kanske går 20 000 steg varje dag bara i jobbet och gör tunga lyft och liknande och inte orkar träna när du kommer hem så har du inte sämre förutsättningar jämfört med någon som jobbar på kontor varje dag och sedan går till gymmet 3 gånger i veckan. Vi behöver helt enkelt bara hålla i sär begreppen, inte nödvändigtvis rangordna dem.

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. För mig är fysisk aktvitet och motion lite olika saker. Motion är liksom när man medvetet rör sig för motionens egen skull. Fysisk aktivitet är alla gånger man rör sig av olika anledningar, oavsett om det är för att klippa gräset eller dammsuga eller leka med dottern. Så tänker jag i alla fall 😉

    1. Ja, egentligen kanske man bara bör blanda in träning och fysisk aktivitet och skippa ordet motion (jag använder nog faktiskt inte ens det när jag pratar).
      Men jag ser nog på fysisk aktivitet att det kanske också vara medveten rörelse just för att röra på sig, men ändå inte är träning.

      Men det är ju helt klart lite knepigt med vad man verkligen menar med en del begrepp eftersom vi kanske använder dem lite olika. Och jag kan tänka mig att du som har en akademisk utbildning inom ämnet använder begrepp mer medvetet….så är det i alla fall för mig när det kommer till pedagogik som jag är akademiskt utbildad inom. 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny