TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE
Träningsfeminism – träna för din egen anledning

Träningsfeminism – träna för din egen anledning

Lovisa “Lofsan” Sandström har många gånger tidigare använt sig av begreppet träningsfeminism och jag gillar det starkt! Det finns så klart många andra profiler som också använder sig av begreppet och alla kanske inte använder begreppet på exakt samma sätt, fast andemeningen med det är nog alltid densamma!

Träningsfeminism

Träningsfeminism hänger för mig starkt ihop med synen på träning och varför en tränar. Det handlar om att kliva ur den normativa föreställningen om att kvinnor ska träna på ett sätt för en viss anledning och män ska träna på ett annat sätt för en annan anledning. Traditionellt så har det ofta varit så att män förväntas träna för att bli större och kvinnor förväntas träna för att bli mindre. Jag tycker förvisso att vi har börjat komma en bit på vägen – det blir fler och fler kvinnor som också tränar för att bli större och starkare. Eller så känns det så för mig för att jag valt att röra mig i dessa kretsar?
Hur känner du? Har den normativa bilden av hur kvinnor vs män förväntas träna förändrats?

marklyft

Träna av den anledningen du vill

En annan viktig del av träningsfeminism är att du har tillåtelse att träna precis av vilken anledning du vill! Även om det kan låta så från föregående stycke så behöver du som kvinna inte alls träna för att bli större och starkare om du inte vill – men du kan! Du kan träna av vilken anledning du vill och du behöver inte ens berätta din anledning för någon annan om du inte vill. Du får träna precis som du vill, av vilken anledning du vill och du behöver inte redogör eller försvara det för någon annan. Det som får dig till att träna – det är en bra anledning…nästan alltid.

Här kommer faktiskt ett litet men och det är att hitta en anledning till att träna som är utav kärlek till dig själv och din kropp och inte för att du är missnöjd eller som ett straff. Du och din kropp är alltid värd det bästa och träning är faktiskt en av de bättre sakerna man kan ge sig kropp!

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Viktigt att förväntan på träning alltid ska generera ett utseenderesultat. Av något slag. Träna för att en vill. Varför är fullkomligt egalt. Anser jag.

  1. Ja lite så. Eller det kan ju vara viktigt för en själv att veta varför man tränar, för att kunna hålla motivationen uppe när det känns mer lockande att inte rör på sig. Men alla andra behöver ju inte oroa sig om VARFÖR jag tränar 🙂

 2. Älskar uttrycket! Visste inte ens att det fanns förrän jag fick frågan i Tränarpodden.
  Tycker att det händer mycket positivt i träningsfeminsmens anda, men du har nog en poäng i att det är bland oss som jobbar i branschen. Lyssnar jag runt bland “andra” så är det fortfarande en del kvar att innan normen ändras. Men vi kämpar väl vidare?

  (Här länk till poddavsnittet om du vill höra: https://www.halsamera.se/en/blogg/poddtips-tränarpodden)

  1. Jag gillar också uttrycket, jag har ju följt Lofsan lääänge och hon pratade om det för flera år sedan första gången. 🙂
   Vi kämpar definitivt vidare! 😉

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny