TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE

Vad innebär en kostanalys och ett kostschema?

Hej på er!

Förra veckan publicerade jag en reklamkampanj i mina sociala kanaler för min tjänst Kostanalys med personligt kostschema för 495 kr som jag säljer. Nu tänkte jag beskriva lite mer för er vad det innebär med en kostanalys, varför man bör göra en och vad innehåller sedan kostschemat.

Kostanalys ger dig koll

Vi äter en ganska stor mängd mat varje dag och mycket går på autopilot. Det innebär att vi har inte alltid koll på vad vi äter utan vi gör de valen vi gör av ren vana. Precis som med mycket annat är det lätt att bli hemmablind och inte se att man äter faktiskt inte som man tror att man gör. Det kan vara både åt det positiva och det negativa hållet. Du kanske tror att du äter bättre än vad du gör eller så kanske du faktiskt äter bättre än vad du egentligen tror. Tyvärr så är det sällan de senare, utan många av oss tror/intalar oss själva att vi äter bättre än vad vi gör.

En kostanalys hos mig går till så att du får föra en matdagbok under tre dagar. Jag brukar vilja att kunderna gör det en torsdag, fredag och lördag då får man med både vardag och helg. Jag brukar inte be mina klienter att väga maten då jag jobbar med att hitta en hållbar livsstil och de flesta av oss har varken tid eller lust att hålla på att väga maten. Man får skriva ungefärlig mängd men sen även fotografera det man äter och skicka med så att jag faktist kan se. Utifrån detta kan jag se en del mönster och liknande men framför allt så hänger det ihop med dina mål hur analysen kommer att se ut.

Om dina mål är att gå ner i vikt kommer jag göra en analys ifrån det och är ditt mål att endast äta mat som är bra för kroppen så kommer jag göra analysen utifrån det. På så vis kommer du att kunna få bättre koll på vad det är du faktiskt äter.

Kostdagbok och kostanalys

Kostschemat hjälper dig till förändringar

Enbart kostanalysen och kommentarerna från den kan vara stor hjälp på vägen för många. Genom att få upp ögonen för en del av de valen man gör så kan en del börja sin förändring helt själva. En del vill dock ha lite mer hjälp än så och det är då kostschemat kommer in. Du kommer inte att få ett kostschema där det står exakt vad du ska äta dag för dag. För hur ska du då kunna fortsätta när kostschemat är slut? Det du kommer få är först och främst förslag på hur du kan förändra utifrån hur din kost ser ut redan idag. Det vill säga jag kommer troligtvis inte analysera din kostdagbok och sen be dig förändra din kosthållning helt och hållet bara så där. Det tror jag inte är hållbart – vi klarar oftast inte av så stora förändringar på kort tid.

Du kommer också, utifrån de mål du har, få förslag på vad du kan äta till frukost, lunch, middag och mellanmål. Beroende på vad din kostanalys visade kan du också få förslag om hur du bör tänka med portionsstorlekar och liknande. Kostschemat är lite som en själv-hjälps-guide och inte en detaljerad instruktionsbok.

Hör av dig till mig om du vill veta mer om tjänsten eller köpa den. Du kan köpa den direkt i min webbshop här om du vill. Eller så kontaktar du mig på alexandra@tenderlyn.se 

Detta inlägg har 12 kommentarer

 1. Vad spännande läsning!

  1. Tack!

  1. Tack!

 2. Tycker det här låter smart, man ska vara medveten om vad det är man stoppar i munnen. Är nog väldigt dålig på det kan jag ju säga. Det blir oftast det man har hemma.

  1. Ja man ska ta hand om sig själv. Jo det ju vanligt att man stoppar i sig det som finns hemma…därför får man se till att ha bra saker hemma! 😉

  1. Tack Maria! Ja hållbar hälsa är viktigt för mig 🙂

 3. Tack för ett intressant och bra inlägg. Det gav en tanke och fick mig att tänka lite. Och nyfiken blev man allt på kostanalysen ☺️

  1. Kul att du gillade det! Ja det är bara att höra av dig om du vill ha hjälp 😉

 4. Låter som ett bra upplägg. Håller med dig om förändringarna måste var hållbara i längden.

  1. Tack. Ja, det blir ju bäst så 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny