TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE

Välj ditt fika!

Hej på er vänner!

Hur har er helg varit? Jag befinner mig just nu i Göteborg och har gjort det sen i fredagskväll. Igår blev det en del kalasande här och imorgon kommer det bli Liseberg. För längesen, tror det var förra sommaren så sa Lovisa “Lofsan” Sandström en bra sak i hennes podcast eller något liknande, kommer inte ihåg exakt var. Att istället för att försöka tänka på att “hålla igen” så godsaker under exempelvis semester eller resor så får man välja ut vilka tillfällen som är värda det. Välj ditt fika!

Slentrianfika

Vad menar jag med det här då? Jag har pratat om det förut i olika kanaler men jag menar att man får helt enkelt välja ut vilka tillfällen man vill äta sina onyttigheter. Säg att du och familjen är ute på bilsemester och ni ska in och tanka, precis där vid kassan ligger ett bra erbjudande för lussekatter som du blir sugen på. Men kanske är det egentligen inte värt att köpa dessa massproducerade lussekatter och trycka i sig de på parkeringen på bensinmacken? Det kanske är mer värt att ta en vällagad efterrätt på restaurangen ni kommer äta på ikväll?

Men det är så lätt att vi nästan glömmer bort den där lussekatten vi åt där på parkeringen för vi gör det helt automatiserat. Det är så klart inte hela världen om vi äter en extra lussekatt eller några pepparkakor då och då. Men är det verkligen värt det när vi knappt är medvetna om det? Jag slår ett slag för att alltid försöka äta mer medvetet! Både när vi fikar och när vi äter mat.

fika rosé på playitas

Ett glas rosé på en härlig restaurang sista kvällen på semestern – värt det för mig. Men att dricka vin hemma en kväll är inte värt det för mig. 

Vilka tillfällen ska man välja?

Något som är mer vanligt här i Sverige än i en del andra länder och kulturer är att vi äter ensamma. Många andra länder och kulturer är ju precis lika mycket godsaker som vi men där det sociala sammanhanget blir mycket viktigare. Här är det nog vanligare att man köper hem en chipspåse och äter den själv en kväll.

På mitt förra jobb hade vi alltid fredagsfika vilket innebar att på fredagar fanns det alltid massa godsaker att välja på. I själva verket så fanns det i princip godsaker varje dag i fikarummet. Det var SÅ lätt att låta en…eller tre kakor slinka ner när man gick förbi av rena farten. Och vilken dag skulle man välja att fika på egentligen och måste man fika på fredagar bara för att det fanns fredagsfika? Jag tyckte det var så svårt att behöva ta ställning i princip varje dag om idag var dagen jag skulle fika på jobbet eller inte så jag bestämde mig istället för att jag fikar aldrig på jobbet. (Okej några undantag blev det).

Vi alla fungerar olika, men för mig fungerade det inte att varje dag behöva ta ett beslut huruvida jag skulle fika på jobbet eller inte. Livet är fullt av beslut ändå och jag kände att det var inte något jag ville spendera min beslutsfattarenergi på.

Summa summarum – fika om du vill. Men gå inte genom livet på autopilot och ät saker bara för att de finns där! 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny