TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE

Varför jag inte vill sprida kunskap

Hej!

Jag skriver sällan faktakunskaper om kost och hälsa här i bloggen utan försöker oftast hålla mig till mer motiverande och inspirerande texter om hur man kan tänka kring just kost och hälsa – lite mer filosofiskt och det är ett mycket medvetet val! Jag tänkte att jag skulle berätta varför, för jag har ju mycket kunskap inom dessa ämnen och jag älskar att läsa om och lära mig mer om kost och hälsa hela tiden.

Jag kan ju inleda med ett citat som Jacob Gudiol brukar säga, jag vet inte om det är han själv som har kommit på det eller om han har hört det någonstans.
Arbetet som krävs för att motbevisa skitsnack är mångdubbelt större än arbetet som krävs för att hitta på skit.

Och det är precis det som är anledning – det finns redan SÅ MYCKET information på internet som tolkas som absolut sanning för att det är formulerat så. Det kan vara allt från nyhetsartiklar i en tidning som gör en egen tolkning av en forskningsstudie till olika hälsogurus inom olika kosthållningar exempelvis som predikar sin egna tro. Och det är ogillar jag starkt – för vi människor kan inte sålla all information vi får tillräckligt bra. Alldeles för få människor är för lite pålästa om hur vetenskap och forskning går till för att kunna göra en korrekt bedömning av saker vi läser.

Därför vill inte jag bidra till att sprida mer information när inte jag heller kan redogöra för forskningen och vetenskapen på ett tillräckligt bra sätt. Då vill jag hellre hålla mig till att hjälpa människor att försöka tänka på andra sätt, guida folk till att våga göra tankekullerbyttor och istället för att tro på allting man läser försöka känna efter själv vad som känns bra och fel.

Ben på en brygga

Detta inlägg har 12 kommentarer

  1. Tack för din kommentar. 🙂

 1. Inte helt böjd att hålla med, även om jag förstår ditt ställningstagande. Med kunskap, bland annat om källkritik, går det ganska bra att förstå vad som är korrekt och vad som är mindre sant.
  Det finns ett ordspråk om detta: “Om det låter för bra för att vara sant, är det troligtvis inte sant.”
  Jag tycker också om att du skriver att det är mindre bra att skriva om vetenskap, forskning med mera utan att redogöra för källorna. För min del (arbetat några år som journalist…) är just detta att värdera var informationen kommer från ytterst viktigt.

  1. Det är helt klart ett komplext ämne i alla fall! Och även om det är så att det borde gå ganska bra att förstå vad som är korrekt eller inte, så är det ju inte så…det ser man ju bara genom att läsa massmedia, just när det gäller det komplexa ämnet hälsa och framför allt kost så verkar många människor gå på precis vad som helst. Clickbaits finns ju av en anledning – det säljer!

   Och just kost är ju ett väldigt komplext ämne och det är inte så lätt alla gånger att veta exakt vad som stämmer eller inte och tyvärr finns det ju alldeles för många aktörer där ute som använder sig av anekdotisk evidens (det fungerar för mig därför är det sant..) och sprider det som att det är vetenskap.

   Det är självklart inte fel att skriva om vetenskap heller, men jag tycker då att man som skribent ska ansvar över det man skriver och förhålla sig till vetenskap och inte bara predika om sin egen tro.

 2. För mig är det viktigt att göra både och. Jag vill dela med mig av min kunskap men också motivera. Det är helt klart en balansgång. Jag håller kanske inte helt med dig men det spelar ingen roll för det blir bäst när man gör det som passar en.

  1. Jag tänker att det beror väldigt mycket på vilket område man skriver om! Just kost- och hälsa som jag skriver om är ju ett ämne där det florerar väldigt mycket åsikter och texter, både på bloggar, massmedia och mun-till-mun som utgör sig för att vara fakta men som är en person tolkning av verkligheten.

   Medan andra ämnen, som kanske inte är lika komplexa som kost men som hellre inte engagerar lika hett (eller hur man nu ska uttrycka det) behöver man inte vara lika försiktig med kunskapsspridning.

 3. Nej fakta delar jag inte heller med mig av angående hälsa, utan det är mer vad jag gör för min egen hälsa

  1. Kul att vi tänker lika 🙂

 4. Håller med dig och gör som du. Ungefär… vill sprida inspiration o motivation och att människor ska våga lita på sig själva. Har kunskapen med mig i ryggen, men vill skapa mer av “aha” än passivt mottagande av topplistor bl.a. (Oj, ber om ursäkt för lång utläggning)

  Så: heja dig!

  Lyssnar för övrigt just i detta nu på Gudiol m.fl. i Tyngre rubriker.

  1. Skönt att höra att det är fler som jobbar med hälsa som tänker likadant! Ja, det är viktigt att kunna motivera läsaren till att faktiskt kunna tänka själv och reflektera och inte lita blint på det som en läser. För även om du har kunskap och det du skulle skriva är sant, så kanske inte nästa inlägg från en annan bloggare är det och så tror läsaren lika mycket på det – för källkritik är ju tyvärr en bristvara!

   Ja Gudiol är ju helt klart en förebild 😀

 5. Det jag tänker när det gäller att “sprida kunskap” är att kunskap ofta är en färskvara. Nya rön tillkommer ständigt vilket förvandlar den gamla kunskapen till ignorans om man klamrar sig fast vid den.

  Själv sprider jag “mitt förhållningssätt/mitt sätt att se på saken” vilket ofta skiljer sig en del från gängse. Jag har också mycket kunskap, vilket är härligt, det har givit mig en fantastisk bas att utgå från. Men jag är också akut medveten om att den har förändrats genom erfarenhet och arbete med människor under 30 år.

  1. Ja så är det ju, att kunskap är en färskvara. Sen tror jag det beror mycket på bransch också.
   Men framför allt så vill jag inte sprida kunskap genom min blogg för jag vill inte att människor blint ska tro på saker de läser i bloggar, för det är svårt att avgöra vad som är rätt eller inte!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny