TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE
Varför vill du unna dig skit?

Varför vill du unna dig skit?

Hej!

Ofta så pratar vi ju om att vi “unnar” oss goda saker och att vi har förtjänat det, som en skål med godis, en bakelse eller liknande men jag har mycket svårt för det tänket och det beteendet och tycker inte till att det bidrar till en hållbar livsstil.

Varför skulle man förtjäna skit?

Varför vill du ge din kropp något som är dåligt för den när du vill unna dig något eller när du har gjort något som gör att du förtjänar något? Om man ska unna sig något så är det väl absolut då man ska ge sin kropp bra saker som den mår bra av och inte en massa skit, för varför skulle det var en belöning? Det bidrar ju också till tänket att hälsosam mat och bra mat är en bestraffning att äta. Ibland – jag säger inte alltid så är “unna-beteendet” också självdestruktivt, man tycker synd om sig själv och då tröstar man sig själv genom mat och framför allt onyttig mat eller andra “skadliga” belöningar.

franskt bakverk

Bör man aldrig äta onyttiga saker då?

Jo, självklart! Du bör absolut äta onyttiga saker då och då… om du gillar onyttiga saker det vill säga, men det gör ju de flesta av oss. Men däremot tycker inte jag att du bör äta dessa saker för att du ska unna dig eller för att du förtjänar det utan ät det för att du helt enkelt väljer att äta det! Det är ingen skam i att äta en bakelse och du behöver inte göra något speciellt för att förtjäna det, ät en bakelse för att du vill äta en bakelse! Genom hela tiden känna att du måste förtjäna saker eller att det är för att du ska unna dig skapar ett spänt förhållande till ätbara saker. En bakelse är bara en bakelse precis som ett äpple bara är ett äpple och du blir varken en sämre eller en bättre människa av att äta något av dessa.

Men då kan jag ju äta kakor hela dagarna?

Alltså ja visst kan du det, du kan äta precis vad du vill…du kommer inte bli en sämre människa för det – du är inte vad du äter! Men självklart är det ju inte bra för din kropp att stoppa i sig massa socker och annat onyttigt allt för ofta och målsättningen bör vara att du inte ska VILJA äta detta allt för ofta. Målet bör vara att ändra sitt tankesätt så pass att du vill ge din kropp bra saker och inte en känsla av att du måste äta nyttig, tråkig mat. Om du tycker du har gjort något bra och vill unna din kropp något, då borde du ju ge den något som den faktiskt mår bra av, eller hur?

Franska rivieran

Ena dagen champangedrink – nästa dag morgonlöpning längst La Croissette i Cannes. Inte som straff eller belöning – utan helt enkelt för att jag ville!

Detta inlägg har 12 kommentarer

 1. Verkligen sant. Mat är ju bara mat och när vi säger “unna oss” så säger vi till oss själva att vi gör något bra. Och det är viktigt vad vi säger till oss själva. Ord är skapande. SÅ tack! Jag skall vända på det och säga att jag unnar mig det bra och veta att när jag äter bakelsen så gör det för jag väljer det just då

  1. Tack för din kommentar Annette! Härligt att mitt inlägg kunde hjälpa dig att tänka i nya banor. Visst är det så att det vi säger till oss själva är verkligen viktigt. 🙂

 2. Härligt och läsa ditt inlägg. Det är precis så jag tänker, det finns inga bestraffningar eller belöningar, gör vad du vill och var nöjd med det. 🙂

  1. Tack! Ja visst är det så… det är så lätt att mat och ätande blir ångestladdad när man kopplar ihop det med känslor.

 3. Fy fan va bra skrivit! Har inte tänkt på det sättet för, men du har ett poäng! WOW, nu fick jag faktiskt lust till att äta nyttigt och bra mat!! Tack för inspiration och motivation!

  1. Tack snälla för din kommentar! Så kul att höra att du blev inspirerad 🙂

 4. Bra inlägg 🙂
  Tror att man säger det mycket för berömma sig själv lite. Man har gjort något bra så unnar man sig en Cola , choklad eller vad det kan vara.

  När jag var rökare så sa jag ofta att nu förtjänar jag en cigg, det var ju bara för att lätta på samvetet.

  Så kanske det är så, lätta på samvetet när förtär något onyttigt.. 🙂

  1. Tack!
   Ja det tror jag med – att man säger så för att lätta på samvetet lite, för man vet att det egentligen inte är så bra. Nu kanske just cigaretter är svårt att motivera, för det är ju endast dåligt och inget bra med det, men om man tänker mat, godis, snack så ska man ju inte behöva ha dåligt samvete bara för att man väljer något onyttigt ibland!

   Men jag vet – man gör ju mycket på rutin. 🙂

 5. Jag unnar mig för att det är så sjukt gott haha

 6. Instämmer med Christer. Jag sa också ofta så i samband med rökning. Men nu är det slut och jag äter vad jag vill när jag vill. Ibland “unnar” jag mig t.om en avokado macka ☺️ Det finns olika sorters “unning”, som är olika för alla. Bra inlägg!! 🙂

  1. Härligt att höra att du har ändrat ditt sätt att unna dig! 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny