TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE

Vi i hälsobranschen måste vakta våra tungor

Något som jag tycker är viktigt för alla oss som jobbar med hälsa på ett eller annat sätt är att tänka på vad vi uttrycker. Det är en sak vad man säger i välformulerade blogginlägg, artiklar, podcasts som kan redigeras är en sak och är superviktigt det också. Men vad man säger i lite mer oförberedda och spontana situationen visar kanske ännu mer vilka åsikter och tankar man egentligen bär på.

Hur uppfattas det vi vill förmedla?

Självklart kan man inte alltid behöva tänka på hur det man säger uppfattas av andra då skulle man kanske inte våga säga någonting till slut? Men just när det kommer till hälsa så är eller kan det vara ett väldigt känsligt ämne och jag tycker ändå att vi som är i hälsobranschen måste fundera ett varv på hur det vi säger kan uppfattas. Som privatperson är det en annan sak.

Det spontana är ärligt

När vi får en fråga “live” som vi behöver svara på direkt utan att ha tid på oss att tänka igenom ett välformulerat svar så kommer troligtvis våra äkta tankar fram. Självklart kan vi alla snubbla på orden och formulera oss lite klumpigt utan att för den delen ha osunda åsikter. Men överlag tänker jag ändå att det är det vi svarar vid sådana tillfällen som visar hur vi egentligen tycker och tänker! Även i övriga livet men så viktigt när vi som jobbar med hälsa pratar om hälsa. Vad och vilka åsikter uttrycker vi egentligen och vad vill vi i branschen förmedla? Det vi säger kommer ju förhoppningsvis människor ta till sig av (det är väl det vi vill genom att jobba med att försöka förbättra människors hälsa?) och vad vill vi att människor ska ta till sig?

Jag tänker att det är jätteviktigt för oss i branschen att faktiskt vara på det klara med vår grundsyn och värderingar. Hur vill vi prata om viktnedgång? Vad vill vi förmedla för kroppssyn? Varför vill vi att människor ska träna? Såklart man har rätt att revidera dessa åsikter under tidens gång och ändra sig, vi blir ju visare med åren och med erfarenhet!

Som vanligt så flummar jag iväg lite när jag filosoferar… men det ingår i paketet med mig. 😉

Förmedla kärlek

Förmedlar du kärlek? 

 

 

Detta inlägg har 8 kommentarer

 1. Nu är inte jag i hälsobranschen men det känns liksom som att vi alltid måste vakta våra tungor för att folk kan missuppfatta det. Framförallt kring exempelvis vikt, något jag har reagerat på att om man pratar om att man vill gå ner i vikt, man pratar om hur det går osv. Då får man på sig att det kan vara triggers osv. Typ man får inte vara fet men man får inte heller berätta att man försöker gå ner i vikt och hur man gör det. Det blir lite dubbelbestraffning. Hänger du med i hur jag tänker eller är jag helt ute och cyklar?

  1. Ja, precis därför jag har skrivit att det är vi i hälsobranschen som måste tänka på vad vi förmedlar och hur vi säger och att det är en annan sak som privatperson. 😉
   Man måste skilja på vad man förmedlar i en profession och vad privatpersoner säger… det gäller ju i de flesta yrken?

   Jag tycker inte heller att det är fel att prata om viktnedgång och hur man gör. Men tänk dig till exempel om en gruppträningsinstruktör skulle säga “kom igång och ta i nu, för ni vill väl inte bli tjocka och vara svaga”. Stor skillnad jämfört med om en person som tränar säger “jag tränar för att jag vill inte vara tjock”.

   1. Intressanta tankar du lyfter fram och jag har full förståelse för att man som deltagare inte vill höra “fel” sak från sin tränare eller liknande. Och inte heller att man som tränare eller liknande inte behöver vakta sin tunga hela tiden.

    Jag hade en kursledare en gång som då verkligen inte kunde “walk his talk” och då trodde jag inte ett ord på vad han sa. Så för mig handlar det som att kunna vara så sann mot sig själv och så klar med vad jag vill och varför att det inte är några problem med hur eller vad jag utrycker mig i ord eller handling. För de skall vara samma sak.

    1. Ja, är man på det klara med sina värderingar och det man vill förmedla så behöver man ju inte vara så försiktig med vad man säger!
     Ungefär som att om man alltid talar sanning behöver man inte komma ihåg vad man har ljugit om 😉

 2. Ett riktigt bra inlägg.. För ja det är viktigt hur man säger vissa saker.. Både hur och vad man säger.. Oavsett vilken yrkeskategori egentligen.. Hur vill jag mitt budskap ska tolkas??

 3. Riktigt bra skrivet! Kan inget annat än att helt och hållet hålla med dig!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny