TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE
Viktigt med dagsljus

Viktigt med dagsljus

Hej mina fredagsvänner! Jag älskar fredag och nu väntar även en långhelg eftersom skolorna har studiedagar måndag och tisdag här i kommunen. Så jag och Stella ska åka på en 36 timmars kryssning till Helsingfors på söndag. Men det var inte jag skulle prata om utan det jag skulle prata om var dagsljus. Så viktigt och så härligt!

Dagsljuset är viktigt

Än så länge är det ljus relativt tidigt och man hinner med några timmars dagsljus efter arbetet i alla fall. Men snart sitter vi där med mörker på morgonen och mörker på eftermiddagen och man undrar om det ens har hunnit vara ljus idag. Det här dagsljuset är viktigt för oss, dels så behöver vi ju solen för D-vitaminets skull men det finns många fler aspekter. Det är knappast en slump att så många människor här uppe i norden drabbas av höst- och vinternedstämdhet. Klart att vi känner oss trötta och inte så pigga på livet när vi går runt i mörker hela tiden, i mörkret ska man ju sova! Vi behöver dagsljuset för att vår kropps dygnsrytm ska fungera bra.

Nyttja dagsljuset

Självklart har inte alla lika stor möjlighet till flexibilitet som andra, men försök ändå att nyttja dagsljuset så gått det går! De flesta av oss har i alla fall möjlighet att ta sig ut en liten stund varje dag när det är ljus, exempelvis en kortare promenad på lunchen. Det gör faktiskt väldigt mycket. Som sagt är det än så länge relativt ljust och vi glömmer lätt hur mörkt det faktiskt blir. Men försök att få dagsljus på dig varje dag och kom ihåg – ljuset kommer tillbaka!

Träd i dagsljus

En bild från en morgonpromenad här om dagen, hösten är ändå rätt fin! Den är dock inte lika gul som den var förra året, än så länge är det grönt men märks att löven redan börjar trilla av.

Detta inlägg har 8 kommentarer

  1. Verkligen

 1. Precis sådär! Det är till och med så viktigt för oss att det är en del av anledningarna till att vi bor i en husbil. Vi vill spendera dagarna utomhus och jobbar istället på morgon och kväll. Jag känner direkt om jag inte varit utomhus mycket, jag blir rastlös och trött.

  1. Helt klart en av de sakerna jag har gillat bäst när vi har campat i tält eller hyrt husbil, att man “måste” vara ute så mycket! Tröskeln till att vara ute så mycket blir inte lika hög som hemma.

 2. Tänker nästan varje dag nu att njuta och ta tillvara på dagsljuset som än så länge är. Det är tex ljust när vi går till skolan och åker till jobb, det är det minsann inte om några månader!

  1. Nej snart är det mörkt på morgonen och mörkt på kvällen, då gäller det att komma ut en stund på dan!

 3. En till som tänker som jag 😀
  Mörkare, kallare och allmänt trist.
  Då är det ljus vi får viktigt.

  1. Verkligen! Jag tycker det gör stor skillnad under de mörkaste månaderna när jag ser till att få dagsljus på mig varje dag.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny