TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE
Vilka faktorer kan du påverka i ditt liv?

Vilka faktorer kan du påverka i ditt liv?

Hej på er mina vänner! Hur mår ni? Upplever du att du har kontroll över många delar i ditt liv eller finns det delar som du känner att du inte direkt kan påverka? När det kommer till hälsofaktorer på arbetsplatsen så är en av de viktigaste faktorerna att medarbetare känner att de har kontroll över sin arbetssituation. Det kan vara allt från att kunna styra sin arbetstider till att faktiskt känna att man har koll på vad det är som är ens arbetsuppgifter. Men även när det kommer till livet i stort så är kontroll på tillvaron en faktor som påverkar vår hälsa.

Ha kontroll eller påverka

Det sägs ju ofta att det är bara vi själva som styr vårt eget liv och visst är det så. Men först och främst sker oftast livsavgörande förändringar inte över en natt, men sen är det också så att vi kanske inte alltid vill förändra hela livet, vi kanske bara vill få bättre kontroll över det. Ibland kan vi befinna oss i situationer som vi gillar i stort, men där vi inte kan påverka vissa delar som vi kanske inte gillar. Därför är det viktigt att skilja på vad vi har kontroll över och vad vi kan påverka.

Jag skulle vilja säga att känslan att du faktiskt har kontroll över ditt eget liv är en av de viktigaste hälsofaktorerna! Självklart kan vi inte ha kontroll över allt, vi kan inte ha kontroll över våra gener exempelvis, men att ändå ha känslan att det är du själv som sitter vid rodret i båten. Det är du som har den stora äran att styra din båt, men det kommer också med ett ansvar eftersom det innebär att det är du som måste se till så att den inte kör på grund. Men att ha kontroll på livet, betyder inte att du kommer kunna påverka precis allting.

Vilka faktorer kan du påverka

Om du känner att du behöver ändra en del saker i ditt liv för att få bättre kontroll så behöver du också fundera över vilka faktorer är det du kan påverka.

Exempel på senarium:

Du vill börja träna, men vet inte när du ska hinna. Du har ett jobb du trivs på och du vill jobba där, däremot är du inte så nöjd över att arbetstiderna är 9-18 eftersom det känns som att precis hela dagen går åt. Faktorer du inte kan påverkar är dina arbetstider (på en del arbetsplatser går det ju, men på många går det inte) och då ska du inte heller lägga din energi på det. Då får du istället lägga energi på de faktorer du kan påverka, exempelvis tiden du kliver upp (träna innan jobbet) eller träna hemma istället för att träna på gymmet (går snabbare).

Lägg din energi på de faktorer som känns rimliga för dig att förändra och acceptera de faktorer som du troligtvis inte kommer kunna förändra (utan att göra något extremt drastiskt om du kanske egentligen inte vill). Det är ett steg i att vara snäll mot dig själv och inte vara så hård och strikt mot dig själv!

Detta inlägg har 6 kommentarer

  1. Ja, grymt bra distinktion – att lägga fokus på det vi kan påverka istället för det som ligger utom vår kontroll. Så enkelt att fastna i sina ursäkter och skylla på yttre omständigheter istället för att ta det ansvar en kan!

    1. Ja, det är ju det där jäkla ansvaret över sitt eget liv. Så befriande men också så läskigt det kan vara 😉

  2. Bra inlägg, man ska inte tänka för mycket på saker man inte kan göra något åt 👍

    1. Tack! Ja så där det, dom sakerna får man istället jobba på att acceptera.

  3. Mycket klokt! Att förändra det man vill och kan, släppa det man inte kan förändra och lära sig förstå skillnaden. 👍😃

    1. Ja, så bra och viktig det där!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny