TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE

Circle of life

Att ha god hälsa och ha energi till att leva sitt liv och göra det som man önskar i livet är verkligen en cirkel. Det kan bli en god cirkel eller så kan det bli en ond cirkel men som tur är så går ju cirkeln att bryta om du har hamnat i en ond sådan. Att äta bra och att röra på sig ger energi men hur i sjuttsingen ska man orka laga bra mat och resa på sig från soffan när man inte har någon energi?

Små steg i taget

Då får man börja med små steg, steg som inte känns så himla jobbiga att ta. För visst är det sjukt svårt att lyfta sin rumpa från den bekväma soffan när man känner sig lat och vet att det är ett pissjobbigt träningspass som väntar. Har man en träningsrutin så kanske man lyckas ta sig iväg ändå på passet men annars är nog chansen att det blir av ganska minimal. Så befinner man sig i denna onda cirkel där man inte har någon energi och ofta är trött, vilket man oftast blir om man äter näringsfattigt och sällan rör på sig så får man göra små förändringar i taget. Du kanske lyckas resa på dig från soffan för att lura ut dig själv på en långsam promenad i alla fall? När du väl är där ute i friska luften och rör på dig kommer du säker känna att du blev piggare av det och faktiskt fick mer energi och då finns det en stor möjlighet att din kropp och knopp kommer ihåg det här till nästa dag och återupprepar proceduren. Sakta men säkert bygger man upp vanor som ger energi…

 

För trött och hungrig för att laga bra mat?

Ja inte är det lätt att börja äta bra mat när man alltid är för trött för att laga mat för att man äter näringsfattig mat. Ond cirkel av rang! Börja smått även här, du kanske kan lägga till lite grönsaker till din färdiga mat? Skala en hel morot och lägg på tallriken och börja med att äta den. Köper du mat ute? Du kanske kan beställa till en sidesallad? Hitta små förändringar som sakta men säkert kan hjälpa dig att bygga upp goda vanor och förhoppningsvis så kommer även energin komma till dig och till slut så har du svårt att INTE gå på den där kvällspromenaden.

 

Fortsätt läsa

Avslappnad relation till mat

Hej min vänner!

Det här med mat och kosthållning, tänk att det kan vara så komplicerat och så laddat. Jag hör om så många människor som går runt och tänker på mat en alldeles för stor del av dygnet och då menar jag inte att tänka på mat på ett positivt sätt. En väldigt matintresserad person som älskar att laga mat exempelvis tänker säkert också mycket på mat men antagligen är tankarna positiv då. Men att ständigt gå runt att tänka på vad nästa måltid ska bli, vilket det hälsosammaste valet är, hur stor mängd som är lagom, tänka på saker man är sugen på men inte “får” äta, hur man ska göra med maten nästa helg när det är kalas och så vidare är inte hälsosamma tankar.

Mat är något som främst ska ge oss energi till att orka göra allt vi vill göra! Det är från maten våra kroppar får vårt bränsle, det ska ge energi inte ta energi! Mat kan så klart också ge oss njutning, det är gött att äta gott.

Mat är bara mat

Som kostrådgivare är det viktigt för mig att jag och mina klienter jobbar på att mat inte ska bli så laddat. Självklart “behöver” vi tänka på vad vi stoppar i oss, om nu maten är bränslet för våra kroppar så behöver vi ju mat som ger oss det kroppen behöver men vi ska inte behöva gå och oroa oss över det. Mat är bara mat och vad vi äter säger ingenting om hur vi är som människor. Du är inte vad du äter.

Genom att flytta fokus från vilken mat som får oss att vara/bli smala till vilken mat som ger kroppen det den behöver för att leverera sitt bästa så kan oron över mat minska. Jag skriver kan för mat är komplicerat och att ändra kostvanor och tankar kring kost är absolut inget som går i en handvändning för de flesta. Känner du att du har stora problem och ångesttankar kring kost tycker jag du ska kontakta sjukvården för hjälp och inte endast ta råd från mig eller någon annan bloggare eller liknande.

Hur slutar man tänka så mycket på mat?

Ja, som jag precis nämnde så förändras inte tankarna och vanor om kost i en handvändning, oftast måste vi låta det ta tid. Vilken väg som är rätt väg att gå kan såklart också skilja sig från person till person men som med allt annat så är en gemensam nämnare att skapa sig goda vanor. Påbörja arbetet att skapa goda kostvanor exakt vad det är för förändringar du behöver göra kan jag såklart inte ge generella råd om, det beror helt på var du står idag. Men när du har skapat dig goda vanor så kommer du inte behöva tänka hela tiden på vilka kostval du ska göra och du kommer också då kunna vara mer säker på din sak att det spelar ingen roll att det blir fest hela helgen lång en viss helg, för när den helgen är slut så har du dina vanor att återgå till.

Kostrådgivning

Vill du har mer personlig hjälp där du och jag tillsammans kan göra en kartläggning av din situation just nu och kolla på vilka förändringar du skulle kunna göra för att få en mer avslappnad relation till mat. För hur skönt vore det inte att hela tiden behöva gå runt och tänka på mat?

Jag erbjuder personlig kostrådgivning med fokus på beteende förändring kring matvanor men där du också får mycket konkreta tips, idéer och förslag. Då arbetar vi tillsammans under minst 6 veckor.

Jag erbjuder också en lite mindre tjänst där jag gör en kostanalys på en kostdagbok du gör och skickar till mig och utifrån den och dina mål får du sedan en handlingsplan och ett förslag på ett kostschema.

Läs mer om kostrådgivning här

Läs mer om kostanalys här

 

Fortsätt läsa

Träna utifrån feeling

Hej!

Det allra viktigaste för att få in en träningsvana är att självklart att träna, skapa en rutin kring träningen så att den tillslut blir en vana. Det finns ju många olika orsaker att träna, några kanske endast tränar för att det är skönt att röra på sig och det är bra för hälsan medan andra tränar för att de vill se progression och bli starkare/snabbare och så vidare. Beroende på din anledning, eller kanske jag egentligen ska säga dina mål så behöver du också tänka lika olika kring ditt träningsupplägg. Vill du ha progression, vill du exempelvis kunna lyfta en viss vikt i marklyft ja då behöver du såklart ha en plan för det som du kan följa. Att dansa Zumba kommer inte få dig att lyfta tyngre i marklyft. Men om ditt mål är att träna för hälsans skull och göra det du tycker är kul så vet inte din kondition om du tränar Zumba eller är ute och springer, så gör det du tycker är kul!

Våga gå på feeling

Har du ett specifikt mål du vill uppnå och har en plan för den – följ den planen! Men idag tänkte jag prata om när man inte har det och att då våga gå lite på feeling. Precis som inom andra områden i livet så finns det inom träning så många trender och saker som känns att vi borde göra. Nu är det ju mer och mer inne att även kvinnor ska lyfta tungt och bli större (vilket jag förvisso tycker är sjukt grymt) och att springa låååånga lopp och därför är det kanske lätt att tro att det är så en bör träna. Men det behöver det inte alls vara, man får träna som man vill och tränar man för hälsans skull så är det inte så himla viktigt exakt vad vi gör så länge vi gör. Se till att göra saker du bli flåsig av samt göra tunga saker. Lyft saker, dra saker, putta saker… eller dig själv. Gå på feeling och gör det som känns kul!

Utegym och kroppsviktträning

För ett tag sedan hade jag värsta flowet i gymmet och att lyfta tung skivstång kändes absolut roligast och då gjorde jag det. Sen kom värmen och jag ville ut istället för vara inne på ett gym och då blev utegymmet mer lockande så då började jag träna mer där och just nu känner jag mig bara lockad av utegymmet och kroppsviktträning här hemma och då kör jag på det! Och för mig som tröttnar så saker och ting ganska fort rent generellt här i livet så är det här det som får mig att lyckas fortsätta ha motivation till att träna år ut och år in. Jag tillåter mig själv att träna det jag tycker är kul för tillfället istället för att traggla på efter ett träningsschema som jag tröttnat på. Det innebär ju såklart också att jag får offra att ha vissa mål, men det är okej för mig.

Kanske är det variation och våga gå på feeling som skulle få dig att lyckas behålla en träningsvana också under en låååång tid? Prova!

 

Fortsätt läsa

Sinnesträning

Hej!

I mitt förra inlägg där jag berättade om sista dagen i skolan där vi hade varit vid havet och haft sinnesträning, jag fick en fråga om jag kunde berätta lite mer om sinnesträning så här kommer ett inlägg om det!

Sinnesträning för att lära känna din kropp

Ni vet hur man ofta får rådet “lyssna på kroppen så blir det bra” men har man varit ifrån kopplad sin kropp under många år är det inte så enkelt att bara börja lyssna på den helt plötsligt. Med hjälp av sinnesträning går detta dock att träna upp och med tiden blir det enklare att lyssna på kroppen!

Sinnesträning innebär kort och gott att du tränar på att lyssna på dina olika sinnen genom att försöka fokusera och förstärka eller eller några sinnen i taget. Ni vet exempelvis när man ligger i ett mörkt sovrum och blundar så hör man istället alla ljud jättetydligt.

Vi har fem olika sinnen, smak, syn, hörsel, lukt och känsel och genom att fokusera på ett i taget eller att koppla bort ett eller fler samtidigt så kan vi förstärka våra sinnen.

Övning för syn, hörsel och lukt

Jag tycker helt klar att det här är en övning som passar bäst att göra ute i naturen, men självklart går det att göra var som helst och kan säkert också ha sin funktion med att göra det på andra ställen än ute i naturen.

Börja med att bara känns in stunden just nu, titta dig om kring, lyssna, lukta, känn efter hur det känns och gör en mental notis. Stäng sedan dina ögon och fokusera försök lyssna på vad du hör nu, hör du något ljud du inte hörde innan? Fortsätt och blunda och håll nu även för öronen, lukta. Känner du någon lukt?

Öppna ögonen men fortsätt att hålla för öronen, vilka intryck tar du in med synen nu? Känns det annorlunda jämfört med när du också lyssnade på omgivningen? Ta bort händerna från öronen och använd igen både synen, hörseln och lukten, kan du notera någon skillnad mot hur det kändes i början av övningen?

Fler övningar

Det går att göra fler sånna här övningar där du också kan koppla in både känsel och smak. Exempelvis när du äter är ett perfekt tillfälle att träna på att faktiskt känna smaken av maten. Titta på maten, lukta på maten, smaka på maten. Prova sedan att göra samma sak med stängda ögon och känn efter vilka smaker du faktiskt känner, du kan också fokusera på om du känner olika strukturer i maten så som hårt, mjukt, crunchy, degigt och så vidare.

Använd dina händer för att känna på olika material, känn på materialen samtidigt om du titta på det och när du har stängda ögon. Försök att göra både objektiva och subjektiva bedömningar, exempelvis “det känns hårt och strävt” samt “det känns skönt att hålla i”. Du kanske också träna på detta exempelvis när du står i duschen, hur känns vattnet på din kropp?

Genom att du aktivt tränar på att känna hur det känns i din kropp kommer du med tiden bli mer och mer van vid att känna efter hur det faktiskt känns! Något som är guld värt att kunna om du frågar mig!

 

 

 

 

Fortsätt läsa

Roliga aktiviteter och en dag vid havet

Hej på er!

Hur står det till? Förra veckan var jag på de sista innedagarna på Väddö Folkhögskola, så nu är jag alltså färdig kost- och hälsocoach! Ett års studier är nu avklarade och jag har med mig massvis med erfarenheter i bagaget. Jag har fått med mig en hel del nya faktakunskaper men det jag framför allt tar med mig är alla lärdomar som har uppstått i alla samtal och diskussion vi har haft – både under och utanför lektionstid. Att möta människor, med samma intressen men ändå med så olika perspektiv har varit värt mer än guld. Så tacksam för att jag har mött så fina människor men så goda hjärtan!

Sista dagen på utbildningen spenderade vi vid havet, där vi fick ägna oss åt sinnesträning och reflektion på egen hand kring tiden under utbildningen och vi fick sedan gestalta detta i lera. Rolig uppgift och härligt att vara vid havet trots att det blåste enormt. Det är så otroligt fint runt Ålands hav och vi åkte förbi en camping som jag blev sugen på att besöka i sommar och ta med SUP:en till.

Aktiviteter som är roliga

Jo, nu när jag ändå har nämnt att jag skulle vilja åka dit med min SUP (Stand up paddleboard) så skulle jag vilja prata om alla roliga fysiska aktiviteter som finns! Att vara fysiskt aktiv är ju viktigt, det går helt enkelt inte att komma ifrån och visst är det bra att kliva av en busshållplats tidigare och gå sista biten och liknande och allt är bättre än inget, definitivt! Men det är ändå inte tillräckligt… tyvärr är det så. Men om vi just nu inte fokuserar på de fysiska fördelarna med att motionera utan tänker på vad mer det kan ge så blir möjligheterna så mycket större. Det behöver liksom inte vara gå ut och springa, träna på gymmet, träna i utegymmet, träna styrka hemma och så vidare det finns så många roliga aktiviteter att göra som de allra flesta blir glada av när de provar!

Cykla, åk rullskridskor, klättra i berg, åk till äventyrsparker, paddla, surfa, åk skateboard… det finns så mycket roliga aktiviteter som gör en glad i själen och som kommer ge dig din fysiska aktivitet på köpet!

Om du tycker all fysisk aktivitet du provat är tråkig – våga prova något nytt!

Fortsätt läsa

Saker att grilla som inte är kött

Hej på er!

Alltså hur härligt är det inte att det är så varmt och skönt ute, nästan som att det är högsommar. Men vi får hoppas på att det här inte är den enda värmen denna sommaren har att bjuda på haha, det är lite för tidigt för det. Som tur är ska vi i alla fall spendera 4 veckor på Fuerteventura och Teneriffa i sommar så vi kommer nog få värme så det räcker och blir över i alla fall.

Så här under sommaren så gillar många av oss att grilla, det är härligt att både laga och äta mat ute och grillar smakar gott och ger sommarfeeling. Det är enkelt att grilla kött och äta potatis, sås och lite sallad till och det är ju inget fel på det men det finns mycket mer att grilla! Samt att det finns ju faktiskt en hel del anledningar till att inte äta så himla mycket kött…. om inte annat för djurens skull. 😉

Grilla med köttsubstitut

För den som ändå vill ha den där köttiga känslan till sin grillade mat så finns det nuförtiden massvis med olika köttsubstitut att använda sig av. Visst en del av dem innehåller en hel del ingredienser och känns inte som speciellt rena råvaror, men en något längre ingredienslista behöver inte vara dåligt det beror ju helt på vad det är för ingredienser. Jag tycker inte det är något att oroa sig för så länge man inte baserar hela sin kost på köttsubstitut, precis som man inte bör basera hela sin kost på kött. Variation är det bästa!

Förslag på bra köttsubstitut att grilla:

  • Hamburgare eller grillspett gjorda av formbar färs som exempelvis Anamma
  • Olika sorters Oumph!
  • Tzay happy skewers
  • Sojakorv
  • Färdiga burgare av sojaprotein (exempel Hälsans Kök)

Grilla andra vegetabilier

För att äta vegetariskt så behövs det inte använda köttsubstitut på det sättet utan finns mycket annat gott att äta! För den som vill äta burgare/biffar och liknande men inte vill äta så mycket köttsubstitut i form av exempelvis sojaprotein så finns det flera olika bön- eller grönsaksprodukter att välja bland. En bönburgare fungerar exempelvis lika bra mellan hamburgerbröden som en burgare gjord på formbar färs. Jag vet inte riktigt om bönburgare också bör räknas in till kategorin köttsubstitut?

Det som också fungerar alldeles utmärkt att grilla är grönsaker av många slag! Självklart bör man ju inte äta endast grillade grönsaker, då får man äta extremt mycket för att få i sig tillräckligt med energi. Men klyftpotatis gjort i ugnen, grillade grönsaker och röror som är gjorda på Oatlys iMat Fraiche eller hummus är perfekt!

  • Tzatziki gjort med iMat Fraiche
  • Ajvar relish blandad med iMat Fraiche
  • Avokadoröra med iMat Fraiche

Ja, det finns hur mycket saker som helst att göra!

Grönsaksspett på grillen

Fortsätt läsa

Förlita dig inte på motivationen

Jag har ingen motivation? Hur ska jag hitta motivation? Så här får du motivation till att röra på dig! Och så vidare och så vidare. Det pratas väldigt mycket om motivation och i många grupper på Facebook exempelvis som handlar om hälsa och träning på något sätt så ställs det ofta frågan om vad som är ens bästa tips när man saknar motivation eller liknande. Självklart är motivation viktigt och känner mig man sig aldrig motiverad att göra det man gör kanske det är dags att reflektera lite över om man verkligen är på rätt bana. Men räkna inte med att du kan förlita dig på motivationen…

Skapa grundläggande vanor

Motivationen kommer och motivationen går och så är det för de allra flesta genom livet, den är inte beständig och kommer inte alltid finnas där. Motivationen är inte pålitligt! Därför tycker inte jag att motivationen är något man hela tiden kan hålla på att förhålla sig till, det läggs alldeles för stor vikt vid att vi måste känna oss motiverade. När det kommer till träning, kost och hälsa så tycker jag därför att det är viktigt att faktiskt skapa grundläggande vanor så att du gör det du ska göra utan att behöva känna efter om du är motiverad eller inte. Att bygga grundläggande bra vanor är så klart inte lätt som en plätt, för då skulle ju alla ha bra vanor hela tiden men det går! Men för att det ska gå är det viktigt att börja med just detta, skapa goda grundläggande vanor som bas innan du börjar experimentera med detaljer, för de där små finjusterade detaljerna är ofta väldigt motivationsstyrda.

Gör en plan och håll dig till planen

För att inte låta motivationen styra och lyckas bygga dessa grundläggande vanor är det viktigt att faktiskt ha en plan…som du också följer! Du kan inte gå på känsla och förhålla dig till motivationen när du ska bygga dina vanor, du kan inte hela tiden vara flexibel och vara öppen för att kanske något roligare än att träna dyker upp…för troligtvis kommer något roligare dyka upp om du inte är sugen på att träna. Därför är det viktigt att du gör en plan och sedan håller du dig till planen! När vanorna sitter som en smäck och du vet att ett missat träningspass kommer inte leda till fem missade träningspass exempelvis, ja då kanske du kan släppa på planen lite, men tills dess… gör det du ska göra!

Fortsätt läsa

Träningsfeminism – träna för din egen anledning

Lovisa “Lofsan” Sandström har många gånger tidigare använt sig av begreppet träningsfeminism och jag gillar det starkt! Det finns så klart många andra profiler som också använder sig av begreppet och alla kanske inte använder begreppet på exakt samma sätt, fast andemeningen med det är nog alltid densamma!

Träningsfeminism

Träningsfeminism hänger för mig starkt ihop med synen på träning och varför en tränar. Det handlar om att kliva ur den normativa föreställningen om att kvinnor ska träna på ett sätt för en viss anledning och män ska träna på ett annat sätt för en annan anledning. Traditionellt så har det ofta varit så att män förväntas träna för att bli större och kvinnor förväntas träna för att bli mindre. Jag tycker förvisso att vi har börjat komma en bit på vägen – det blir fler och fler kvinnor som också tränar för att bli större och starkare. Eller så känns det så för mig för att jag valt att röra mig i dessa kretsar?
Hur känner du? Har den normativa bilden av hur kvinnor vs män förväntas träna förändrats?

marklyft

Träna av den anledningen du vill

En annan viktig del av träningsfeminism är att du har tillåtelse att träna precis av vilken anledning du vill! Även om det kan låta så från föregående stycke så behöver du som kvinna inte alls träna för att bli större och starkare om du inte vill – men du kan! Du kan träna av vilken anledning du vill och du behöver inte ens berätta din anledning för någon annan om du inte vill. Du får träna precis som du vill, av vilken anledning du vill och du behöver inte redogör eller försvara det för någon annan. Det som får dig till att träna – det är en bra anledning…nästan alltid.

Här kommer faktiskt ett litet men och det är att hitta en anledning till att träna som är utav kärlek till dig själv och din kropp och inte för att du är missnöjd eller som ett straff. Du och din kropp är alltid värd det bästa och träning är faktiskt en av de bättre sakerna man kan ge sig kropp!

Fortsätt läsa

Träna hemma

Kan eller vill du inte gå iväg till ett gym och träna? Då kanske hemmaträning är ett alternativ för dig! Det finns många som tränar hemma, både med och utan extra vikter och är i god form. Jag har enbart tränat hemma under perioder, nu varierar jag hemmaträning med gymträning och utomhusträning. Något jag i princip alltid tränar hemma dock är Yoga! Tycker det är skönt att få göra det hemma framför Youtube, helt i fred och inte bli distraherad av något eller någon annan.

Hur kommer man igång med hemmaträning

Att komma igång med hemmaträning är egentligen väldigt enkelt eftersom du behöver inte speciellt mycket! Du behöver din kropp, en liten yta och gärna en yogamatta att hålla till på. Det behövs inte någon stor yta, utan det räcker med en yta som är lika stor som din yogamatta – och en sådan liten yta har nog de flesta av oss hemma hur trångt vi än bor.

Sen är det bara att bestämma vad du vill börja träna! Det finns JÄTTEMYCKET inspiration på internet och speciellt på Youtube. Antingen googlar du fram några övningar med kroppsvikt (eller tar några du redan vet) och sätter ihop till ett eget cirkelpass exempelvis eller så hittar du ett pass på Youtube som det bara är att köra rakt av tillsammans med instruktören på videon.

Redskap när du vill ha mer

När du känner att du vill ha mer utmaning och kanske lite mer motstånd än din kroppsvikt så finns det några redskap du relativt billigt kan köpa hem. Billiga redskap som erbjuder mycket variation är gummiband av olika slag! Dessa finns ofta att köpa rätt billigt på exempelvis Rusta och XXL och kan användas till många bra övningar.

Två andra redskap som är bra att ha hemma när man verkligen vill satsa på sin hemmaträning är en TRX eller en billigare kopia av TRX. En TRX är två mycket starka band, ungefär som spännband som du antingen kan fästa i en krok i taket eller så kan du använda den i en dörr. Tillsammans med en TRX kan du få till ett riktigt tungt helkropps pass. Det andra redskapet är en kettlebell. Den kostar förvisso lite mer, men med endast en lite tyngre kettlebell kan du göra massvis med olika övningar för att träna upp din styrka.

Fördelar med hemmaträning

Fördelarna med hemmaträning är många, men den mest uppenbara är att det sänker tröskeln till att komma iväg och träna oerhört! Du behöver inte ha ett dyrt gymkort, du behöver inte hitta barnvakt, du behöver inte ge dig ut i regnet eller något annat egentligen. Det är bara att rulla av soffan och börja träna på stört! Det gör träning lättillgänglig och innebär att den förhoppningsvis blir av.

Hemmaträning är väldigt ekonomiskt om du vill det, du behöver egentligen ingenting förutom din egna kropp. Även om en matta kan vara skönt till en del övningar så är det inte obligatoriskt och en yogamatta går att hitta väldigt billigt på olika sportkedjor!

Nackdelar med hemmaträning

Det jag kan uppleva lite svårt med hemmaträning är disciplinen till att genomföra ett helt träningspass, i alla fall om det är ett lite längre pass. Visst är tröskeln låg till att börja träna, det är i princip bara att sätta på sig något bekvämt och sedan börja men jag tycker att det kan vara svårt att hålla motivationen uppe hela passet. Precis som att tröskeln är låg till att börja träna är den också låg till att sluta träna. Har jag väl tagit mig iväg till ett gym så genomför jag ofta hela det tänkta passet när jag väl är där. Är det gruppträningspass så genom för man definitivt hela passet. Därför brukar jag se till att köra korta men intensiva pass när jag tränar hemma, för att inte hinna tröttna på vägen. Cirkelträning tycker jag är perfekt!

En annan nackdel är att det kan bli svårt med progression, det går själv klart och det går ju att köpa hem redskap! Men på gymmet finns där ju redan mer vikter att lasta på ju starkare man blir.

Träna hemma med TenderLIFE by Tenderlyn

I min nya medlemssajt som jag öppnar upp 1:a maj kommer du varje månad få minst en träningsvideo med övningar eller hela träningspass som du kan göra hemma med endast din egen kroppsvikt! Vill du ta tag i din hälsa och se till så att din träning blir av så tycker jag du ska gå med i TenderLIFE by Tenderlyn redan nu!

Läs mer här eller klicka på bannern

 

Fortsätt läsa

Du behöver inte flytta berg

Det här har jag pratat om många gånger och är någon som går som en röd tråd genom hela min syn på hälsa, kost och träning. Du behöver inte känna att du måste flytta berg för att börja leva hälsosamt, det räcker gott och väl att sopa lita gruskorn. Med små förändringar i taget kommer du till slut upptäcka att du faktiskt har byggt dig en hälsosam livsstil. Det är precis så man bygger upp något stabilt som håller länge, lite i taget och sakta men säkert. Du bygger inte en stabil bas genom att ta allt virke du har och snabbt slänga ihop det i en hög – ditt torn kanske blir högt ganska fort men kommer det en vindpust så kommer det att falla.

Små kostförändringar

Du behöver inte byta ut hela din kosthållning över en natt, du vet så där som man ser att de gör i “Du är ad du äter” och “Biggest Loser”. Det kanske fungerar när en har stöd och support runt om sig i princip dygnet runt och gör en livsstilsförändring på heltid. Men när man vill göra en livsstilsförändring på egen hand (eller med hjälp av en coach) och samtidigt ska hinna och orka leva sitt vanliga liv så fungerar det sällan bra.

Börja med att lägga till bra saker. Äter du väldigt lite grönsaker? Börja med att lägga till grönsaker till dina måltider då, våga gärna utmana dig själv lite och prova grönsaker du kanske inte känner dig så bekväm med. Isbergssallad, gurka, tomat och majs är förvisso grönsaker men kanske inte de allra bästa och näringsgivande alternativen.

När du känner att du börjar komma in i vanan vid att lägga till något nyttigt, så kanske du kan ta bort något du vet är väldigt onyttigt. Du kanske kan byta ut läsk/juice mot vatten till måltiderna och när du är törstig.

Det kan också vara effektivt att göra små byten för att bli mer hälsosam. Äter du mycket snabbmakaroner? Byt ut mot fullkornspasta och ibland kanske du till och med kan variera med bönpasta! Variation är faktiskt ett väldigt bra sätt att se till så att man får i sig det mesta man behöver! Ett annat byte kan ju vara att istället för att äta t.ex. chips/godis både lördag och söndag så kan du ena dagen byta ut snackset mot ett fint fruktfat eller en skål med olika bär!

Smyg in träningen

Detsamma gäller när det kommer till träningen, du behöver inte helt plötsligt börja träna så att du får blodsmak i munnen 6 dagar i veckan. Börja bara med att röra på dig! Gå ut och gå och om du redan brukar gå ut och gå försök att gå lite snabbare eller smyg in några korta sessioner med jogg i din promenad.

Smyg in lite muskelstärkande övningar hemma i vardagsrummet, gör knäböj, armhävningar och höftlyft några varv. Vill du börja gå på gym? Boka in dig på 1 eller 2 gruppträningspass i veckan till att börja med. Ta inte ut dig för hårt på passen, försök att ta i så pass mycket att du längtar efter nästa pass inte så att du precis när ena passet är slut redan fasar in för nästa!

Vet du inte alls hur du ska börja träna? Kolla in träningsvideos på Youtube! Där finns hur mycket som helst. På min medlemssajt TenderLIFE by Tenderlyn som lanseras 1:a maj kommer du varje månad få videoförslag på träning.

Gör det inte så komplicerat!

Planera för progression

Jag tänker inte gå in så mycket på det här, då det egentligen är nästa steg – när du har byggt dig en stabil grund! Men för att kunna fortsätta utvecklas så behöver du planera för progression. När du under några veckor har lagt gått en rask promenad så kommer det ju till slut inte kännas tufft för dig längre, men du måste fortfarande bli flåsig – då behöver du progression! Exempelvis börja jogga istället.

Men det får bli ett annat inlägg!

 

Fortsätt läsa

Det var sista inlägget!

Inga fler sidor att ladda

Stäng meny