TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE

Bygga nya rutiner

Hej! Nu har bloggen verkligen varit död ett tag, jag har helt enkelt inte haft någon som helst blogglust och då har jag helt enkelt struntat i det. Men idag kände jag för det 😉

Efter julledigheten bestämde jag mig för att jag ska ge det här med morgonträning en till chans. Jag har verkligen aldrig lyckats med det förut, men kände att det var värt att prova igen. Speciellt eftersom det är så mycket folk på gymmet på eftermiddagarna och på kvällarna är jag oftast så trött så jag orkar knappt. Jag morgontränar inte alla dagar, utan de dagar mitt schema tillåter det – vilket innebär varje måndag och ungefär varannan fredag. Jag måste säga att det har gått över förväntat, nu längtar jag till och med efter att få kliva upp och gå och träna haha! Men visst, det har bara gått några veckor så inte ska jag ropa hej innan jag är över ån, men det känns helt klart som att en vana är på väg att byggas upp.

Och om morgontrötta jag kan lyckats bygga upp en vana som inkluderar uppstigning kl 05.00 för att gå och träna, ja då kan du också bygga upp precis de vanor du vill!

Fortsätt läsa

Den viktigaste hälsofaktorn

Hej på er!
Nu har det gått ett litet tag sedan sist. Jag har påbörjat tredje och sista steget på min PT-utbildning och det är roligt men SÅ intensivt. Idag tänkte jag dock prata om något annat, som jag tror är kanske en ännu större hälsofaktor än god kosthållning och fysisk aktivitet – nämligen lycka!

Lycka – den viktigaste hälsofaktorn!

Jag tror helt klart att lycka är kanske den allra viktigaste hälsofaktorn, för vad spelar allt annat för roll om vi ändå inte mår bra och är lyckliga? Självklart behöver vi inte gå runt och känna oss sprudlande lyckliga precis varje dag, det är nog få personer som gör det – det handlar snarare om att kunna känna en grundläggande lycka över det liv man lever.

Vägen till lycka kan vara många och fysisk hälsa är ofta en stor del av det. Tror nog att många kan hålla med mig om att man oftast känner sig gladare och mår bättre när man håller en god kosthållning och faktiskt får in fysisk aktivitet av någon form. Och ser vi till det långa loppen så vill nog vi alla ha friska och smärtfria kroppar för att må så bra som möjligt och det gör vi ju genom att ta hand om våra kroppar!

Däremot kan jag inte se att det skulle finnas ett egenvärde i att vara stark, eller springa fort eller vad det nu kan vara, utan det handlar ju snarare om hur det får oss att må – bra! Självklart kan vi må bra ändå, men en frisk och fungerande kropp kan vi nog vara överens om är en önskvärd sak.

Tacksamhet

En viktig väg till lycka är också att känna tacksamhet. Kunna vara tacksam för det man har tror jag är en grundläggande faktor för att kunna känna lycka över sitt liv. Det innebär självklart inte att det inte kan finnas en vilja om att sträva framåt, vilja ha mer, fortsätta utvecklas och så vidare – men vi måste ändå kunna känna tacksamhet över det vi har just nu, för just nu är faktiskt allt vi har. Att tro att vi kommer  kunna bli mer lyckliga sen, när vi har fått det där jobbet, eller när vi har gått ner de där kilona, när vi kunnat lyfta den där vikten är nog en riskfylld strategi och vi riskerar att istället aldrig känna oss lyckliga. Men som sagt, självklart kan vi längta och drömma efter mer och annat!

Fortsätt läsa

Hemmaträning

Hej på er! Hur är läget med er idag?
Ibland slås jag över hur bra och bekvämt det är att träna hemma, även om jag inte tränar hemma så värst ofta längre. Eller det gör jag väl i och för sig egentligen, jag brukar nog yoga hemma i alla fall en gång i veckan. Men under en period tränade jag endast hemma och hade inte ens ett gymkort.

Fördelar med hemmaträning

Den absolut bästa fördelen med hemmaträningen tycker jag är såklart att från tanke om träning till att faktiskt vara igång med träningen kan ske på typ 1 minut. Du behöver inte ta dig någonstans, du kan träna i trosor och BH om du så vill, du behöver inte se till att någon annan kan ta hand om dina barn eller vad det du kan vara. Du behöver bara sätta i gång.

Andra fördelar:

  • Det är billigt, helt gratis om du väljer endast kroppsviktträning
  • Du behöver inte anpassa tider till träningspass eller gymmets öppettider
  • Du slipper trängsel och upptagna redskap
  • Låg skaderisk på kroppsviktträning

Nackdelar med hemmaträning

Som med allt annat så finns det både fördelar och nackdelar med hemmaträning. Det jag tycker är den största nackdelen med hemmaträning är att för mig är det svårt att hålla fokus någon längre stund. Tröskeln till att börja träningen är låg, men den är också låg när det kommer till att avbryta träningen. Om jag är på gymmet går jag sällan därifrån förens jag är klart med det jag hade planerat, hemma är det rätt enkelt att avbryta om det blir för jobbigt och slå mig ner i soffan.

En annan nackdel är också att det kan bli lite bökigare med progressionen. På gymmet finns det ju alltid mer viktigt att lägga på under tidens gång, men kroppsvikt är det lite svårare. Du kan såklart ha redskap även hemma, men då är nackdelen att det tar plats och oftast har man kanske inte råd att köpa hem lika bra och flexibla saker om på det finns på gymmet.

Axelpressar vid hemmaträning

Fortsätt läsa

Vilka faktorer kan du påverka i ditt liv?

Hej på er mina vänner! Hur mår ni? Upplever du att du har kontroll över många delar i ditt liv eller finns det delar som du känner att du inte direkt kan påverka? När det kommer till hälsofaktorer på arbetsplatsen så är en av de viktigaste faktorerna att medarbetare känner att de har kontroll över sin arbetssituation. Det kan vara allt från att kunna styra sin arbetstider till att faktiskt känna att man har koll på vad det är som är ens arbetsuppgifter. Men även när det kommer till livet i stort så är kontroll på tillvaron en faktor som påverkar vår hälsa.

Ha kontroll eller påverka

Det sägs ju ofta att det är bara vi själva som styr vårt eget liv och visst är det så. Men först och främst sker oftast livsavgörande förändringar inte över en natt, men sen är det också så att vi kanske inte alltid vill förändra hela livet, vi kanske bara vill få bättre kontroll över det. Ibland kan vi befinna oss i situationer som vi gillar i stort, men där vi inte kan påverka vissa delar som vi kanske inte gillar. Därför är det viktigt att skilja på vad vi har kontroll över och vad vi kan påverka.

Jag skulle vilja säga att känslan att du faktiskt har kontroll över ditt eget liv är en av de viktigaste hälsofaktorerna! Självklart kan vi inte ha kontroll över allt, vi kan inte ha kontroll över våra gener exempelvis, men att ändå ha känslan att det är du själv som sitter vid rodret i båten. Det är du som har den stora äran att styra din båt, men det kommer också med ett ansvar eftersom det innebär att det är du som måste se till så att den inte kör på grund. Men att ha kontroll på livet, betyder inte att du kommer kunna påverka precis allting.

Vilka faktorer kan du påverka

Om du känner att du behöver ändra en del saker i ditt liv för att få bättre kontroll så behöver du också fundera över vilka faktorer är det du kan påverka.

Exempel på senarium:

Du vill börja träna, men vet inte när du ska hinna. Du har ett jobb du trivs på och du vill jobba där, däremot är du inte så nöjd över att arbetstiderna är 9-18 eftersom det känns som att precis hela dagen går åt. Faktorer du inte kan påverkar är dina arbetstider (på en del arbetsplatser går det ju, men på många går det inte) och då ska du inte heller lägga din energi på det. Då får du istället lägga energi på de faktorer du kan påverka, exempelvis tiden du kliver upp (träna innan jobbet) eller träna hemma istället för att träna på gymmet (går snabbare).

Lägg din energi på de faktorer som känns rimliga för dig att förändra och acceptera de faktorer som du troligtvis inte kommer kunna förändra (utan att göra något extremt drastiskt om du kanske egentligen inte vill). Det är ett steg i att vara snäll mot dig själv och inte vara så hård och strikt mot dig själv!

Fortsätt läsa

En dag i Helsingfors med barn

Hej på er! Idag kommer ett inlägg som sticker ut lite från de övriga eftersom de inte direkt har med träning, kost och hälsa att göra. Men en del av ett hälsosamt liv är ju att göra saker man gillar och blir glad av. En av de sakerna jag älskar att göra är att resa! Förra veckan hade skolan två studiedagar och då åkte jag och 7åringen på en kryssning till Helsingfors. Vi åkte med Tallink Silja Serenade, då spenderar man två nätter på båten och en dag i Helsingfors. Vi har varit där tidigare och därför tänkte jag nu skriva lite om vad man kan göra en dag i Helsingfors med barn.

Helsingfors med barn

Min upplevelse av Helsingfors är att det är en väldigt hipp och trendig stad och skiljer sig rätt mycket från övriga Finland. Men när man är där med barn så är ju inte trendiga restauranger och barer det man är ute efter direkt. Kommer man till Helsingfors med Siljabåten så är man i hamn kl 10.00 och sedan avgår båten igen 17.00.

Jag hade kollat upp var det fanns lekparker i stan och vi beslöt oss för att gå till en som ligger i Brunnsparken, som förvisso är lite åt fel håll från båten om man vill in till stan. Cirka 10 minuters promenad senare så var vi framme vid en lekplats i parken där vi hängde ett tag. En riktigt bra lekpark måste jag säga, men mycket roliga saker samt att det låg precis vid några klippor/stenar som man fick en fin utsikt från.

Fin väg med fina hus att titta längst med vägen dit också.

Lekplatser i Helsingfors

Träd vid brunnsparken

Skywheel och Flying Cinema

Först hade vi egentligen tänkt att vi skulle åka Pariserhjulet som ligger Skatudden i centrala Helsingfors, men det hade vi tidigare åkt och nu råkade vi se reklam om något som hette Flying Cinema. En 4D bio där du tas med på en virtuell sightseeing över Helsingfors. Du har alltså 3D glasögon på dig och så sitter du i en biosalong som rör på sig, eller ja stolarna rör på sig. Det här var faktiskt en riktigt kul upplevelse som jag rekommenderar stark. Man får se vilka sevärdheter som finns att besöka i Helsingfors på ett roligt sätt. Filmen var cirka 15 minuter och kostade 12€ för vuxna och 10€ för barn. Tror det är något billigare om du köper biljetter online.

Pariserhjulet är också kul och där får du istället en verklig blick över Helsingfors med fin utsikt. Det jag kunde sakna var någon slags guide som berättade var det var man såg. Vi åkte ett likadant Pariserhjul i Brisbane i Australien och då fick man både en karta och en guidad röst som berättade olika saker man kunde se där uppifrån.

Skywheel Helsinki

Flying Cinema

Utsikt från Skywheel Helsingfors med barn

Utsikt mot staden från Pariserhjulet. Det vita huset kallas för sockerbiten och är designan av Alvar Aalto. Och den stora byggnaden i bakgrunden är Uspenskijkatedralen som är huvudkyrka för Helsingfors ortodoxa församling.

Mumincafé

Inget Finland utan Mumintroll, eller hur? Därför är ett besök på Mumincafé ett måste när du är i Helsingfors med barn (eller utan barn för den delen). Förra gången vi var där gick vi på det som ligger inuti Stockman (ungefär som NK) och den här gången hade vi tänkt gå på ett annat som ska vara lite större. Vi gick dock lite fel och orkade inte gå tillbaka, så vi tog det i Stockman även denna gång. Ungen var nöjd, jag var lite mindre nöjd. Dels för att de inte hade sina hattifnattmaränger men också för att bullen var rätt torr, utbudet överlag lite skralt och kaffet lite ljummet.

När vi gick tillbaka till båten så råkade vi av en slump passera ett annat Mumincafé som ligger på Fabiansgatan, alldeles nära Senatstorget och Domkyrkan. Så vi gick in där med och köpte med oss en hattifnattmaräng och en bulle, som var mycket bättre! Där fanns det dessutom en liten affären med olika muminprylar för den som är shoppingsugen.

Mumin Kaffe

Muminfika i Helsingfors hattifnattBarn bredvid mumintrollen på Mumin Kaffe

Sea Life och Borgbacken/Linnanmäki

Förra gången vi besökt Helsingfors så besökte vi också Sea Life som är deras akvarium där du får se på allting från havet! Ett klassiskt akvarium som finns i många städer, men helt klart värt ett besök. Räkna med att du kan spendera några timmar här, så planerar du att besöka Sea Life under ett dagsbesök i Helsingfors hinner du troligtvis inte med så mycket mer (ja lite mat och fika såklart, men inga flera stora attraktioner).

Precis bredvid Sea Life ligger Helsingfors nöjespark – Linnanmäki eller Borgbacken. Ett klassiskt Tivoli med karuseller och attraktioner för alla åldrar. Till skillnad från många andra nöjesparker så är det fritt inträde hit och det finns hela 9 attraktioner som också är helt gratis. Vi har dock aldrig varit där och åkt något, endast gått igenom det för att komma till Sea Life. Men skulle gärna besöka det. Precis som exempelvis Gröna Lund så har det dock endast säsongsöppet.

Det här ligger en bit utanför staden så hit går du kanske inte om du har barn, men det går både spårvagn och buss hit.

Sea Life 

Linnanmäki

Saluhallen, salutorget och Skatudden

När du går från Olympiaterminalen som hamnet heter där båten anländer och mot stan kommer du att gå förbi saluhallen – Vahna kauppahalli. Du kanske har svårt att köpa med dig mat hem om du är på kryssning, men här inne finns också många mysiga så restauranger och caféer för exempelvis lunch. Är det härligt väder ute kan du istället köpa lunch på salutorget som ligger precis i närheten, där det alltid finns torgmarknad. Där hittar du både mat och traditionella marknadsprylar att köpa. Här i närheten ligger också Skatudden där Pariserhjulet och Flying Cinema ligger och är du i Helsingfors på sommaren kan du även besöka Allas Seapool här. Ett havsbad som öppnade 2016 och ser väldigt mysigt ut. Vi har tyvärr bara varit i Helsingfors vid lite kyligare väder.

Det här området är väldigt mysigt att bara gå och strosa runt i ett tag.

För den som har trötta ben finns det också en City Sightseeing i form av en Hop on Hop off buss som kan vara rolig! Då får du se hela staden ifrån en buss och bli guidad av en berättarröst i hörlurar samtidigt. Bra sätt att hinna se lite mer av staden på en gång. Hittar ni något kul, så kliver ni bara av där och sedan kan ni kliva på en senare buss igen.

Här kan du läsa mer om bussturen

 

 

Fortsätt läsa

Grönkålssmoothie för järn och c-vitamin

Hej på er! Igår fick vi hem en leverans från Mathem som jag hade beställt. Jag gillar deras frukt- och grönsakskassar och nu hade de en kasse som var 2:a sorteringens frukt och grönt som kostade ungefär hälften av de vanliga kassarna. Värt att prova tyckte jag! I kassen kom grönkål bland annat – så jag passade på att göra grönkålssmoothie i morse, som blev riktigt god.

Grönkålssmoothie

Jag har ingen aning om några mått eftersom jag alltid höftar när jag gör smoothie, men det här innehöll den i alla fall:

En näve (ungefär) grönkål (fryst)
Halv avokado
En kiwi
En pytteliten bit ingefära
Apelsinjuice
Isbitar

Mixa allt och häll upp.

Grönkålssmoothie och kokt ägg

Rikt på järn och c-vitamin

Det här passade faktiskt rätt bra, för här om dagen funderade jag på om jag får i mig tillräckligt med järn, eftersom jag inte äter kött. Grönkål och andra gröna grönsaker är bra vegetabiliska källor till järn. Dessutom så tar kroppen upp järn bäst tillsammans med c-vitamin och grönkål innehåller även mycket c-vitamin. I denna smoothie var det även apelsin och kiwi som inte är bra källor till c-vitamin.
Jag kan dock inte påstå att jag gillar grönkål så mycket annars, typ grönkålschips som var så populärt ett tag tycker jag INTE är gott. Men just i smoothie fungerar det bra!

Fortsätt läsa

Viktigt med dagsljus

Hej mina fredagsvänner! Jag älskar fredag och nu väntar även en långhelg eftersom skolorna har studiedagar måndag och tisdag här i kommunen. Så jag och Stella ska åka på en 36 timmars kryssning till Helsingfors på söndag. Men det var inte jag skulle prata om utan det jag skulle prata om var dagsljus. Så viktigt och så härligt!

Dagsljuset är viktigt

Än så länge är det ljus relativt tidigt och man hinner med några timmars dagsljus efter arbetet i alla fall. Men snart sitter vi där med mörker på morgonen och mörker på eftermiddagen och man undrar om det ens har hunnit vara ljus idag. Det här dagsljuset är viktigt för oss, dels så behöver vi ju solen för D-vitaminets skull men det finns många fler aspekter. Det är knappast en slump att så många människor här uppe i norden drabbas av höst- och vinternedstämdhet. Klart att vi känner oss trötta och inte så pigga på livet när vi går runt i mörker hela tiden, i mörkret ska man ju sova! Vi behöver dagsljuset för att vår kropps dygnsrytm ska fungera bra.

Nyttja dagsljuset

Självklart har inte alla lika stor möjlighet till flexibilitet som andra, men försök ändå att nyttja dagsljuset så gått det går! De flesta av oss har i alla fall möjlighet att ta sig ut en liten stund varje dag när det är ljus, exempelvis en kortare promenad på lunchen. Det gör faktiskt väldigt mycket. Som sagt är det än så länge relativt ljust och vi glömmer lätt hur mörkt det faktiskt blir. Men försök att få dagsljus på dig varje dag och kom ihåg – ljuset kommer tillbaka!

Träd i dagsljus

En bild från en morgonpromenad här om dagen, hösten är ändå rätt fin! Den är dock inte lika gul som den var förra året, än så länge är det grönt men märks att löven redan börjar trilla av.

Fortsätt läsa

Mental återhämtning

Hej! Den senaste tiden har jag verkligen känt att jag inte har fått tillräckligt med mental återhämtning. Den fysiska återhämtningen har det inte varit några bekymmer med och den har varit i lagom mängd, men alltså inte den mentala. Främst har jag väl känt det för att det hela tiden snurrade jobbrelaterade tankar i hjärnan när jag skulle sova. Vad det beror på är helt enkelt för att jag har sysselsatt mig med saker där min hjärna måste arbete och anstränga sig alldeles för många av dygnets vakna timmar. Jag har hela tiden haft något jag skriver, eller så funderar jag ut vad jag ska skriva om, läsa och lära mig saker, filmat eller planerat för vad jag ska filma och liknande. Hjärnan går alltså hela tiden på högvarv.

Låt hjärnan få mental återhämtning

Jag uppmärksammade dock detta för en vecka sen eller så när jag helt enkelt kände att det snurrade för mycket tankar när jag skulle sova. Då bestämde jag mig också för att så kan jag ju inte ha det. Jag började bland annat med att stänga av några notiser på telefonen, bland annat mail som plingade alldeles för ofta. De enda notiserna jag har på nu är messenger och sms. Men jag bestämde mig också för att vara mindre effektiv. Eller egentligen blir man väl inte mindre effektiv för ofta tror man nog bara att man producerar en hel drös med saker men egentligen duttar man endast lite överallt.

Men istället för att titta på saker som ska vara utbildande på exempelvis Youtube så har jag börjat kolla på en komediserie där hjärnan inte behöver anstränga sig. Jag vet att en del skulle motsätta sig detta och säga att det inte är mental återhämtning att se på en skärm, men då är vi tillbaka där i att man måste lita på sin egen känsla. För mig känns det återhämtande att titta på en enkel och rolig serie. Idag var jag även och lånade en skönlitterär bok, Marian Keys senaste – var väldigt längesedan jag läste en skönlitterär bok!

Mental återhämtning är lika viktigt som fysisk återhämtning. Dock kan vi få mental återhämtning på väldigt många olika sätt. Vilket sätt är ditt sätt?

Läsa skönlitterär bok för mental återhämtning

Ser framemot att läsa denna!

Fortsätt läsa

Hjälper eller stjälper hälsobranschen?

Välkommen måndag. Här om dagen tänkte jag på att egentligen önskar jag att det inte behövdes en hälsobransch. Många gånger tror jag att hälsobranschen snarare gör det svårare för människor att skapa hälsosamma och hållbara vanor än vad den faktiskt hjälper till. En bidragande faktor till detta tror jag är att vi många gånger blandar ihop hälsa med prestation. Jag tycker det är kul att det inte bara är sport i den bemärkelsen man är van att tänka på sport nu mera uppmärksammas och att det finns många communityn inom styrketräning, yoga, löpning och liknande. Det har ju dock inte nödvändigtvis med hälsa att göra.

Skillnad på hälsa och prestation

För att ha en god hälsa behöver vi röra på oss, vi behöver få upp pulsen och vi behöver syssla med muskelstärkande aktiviteter, men vi behöver absolut inte maxa i marklyft eller springa marathon för att ha en god hälsa. Vi behöver äta varierat och näringsrik kost, men samma här, vi behöver absolut inte följa ett strikt kostschema där mängden protein är exakt uträknad för att ha god hälsa. Vi kan göra allt det här, för att prestera och optimera, men blanda för all del inte ihop det med hälsa.

Tänk om hälsa var en naturlig del

En anledning till varför jag önskade att hälsobranschen inte behövde finnas är såklart för att jag önskar att alla hade en avslappnad relation till kost, fysisk aktivitet och hälsa. Alltså att vi inte behövde fundera så himla mycket på det utan vi åt bra och tillagad mat och rörde på oss tillräckligt, fick in tillräckligt med sömn och allt annat som hör hälsa till. Tyvärr är det inte så, det är faktiskt ganska långt ifrån så. Jag blir ibland inspirerad av min grannar som är ett par i pensionsåldern, de går ut och går med sina stavar en gång om dagen oavsett väder och vind. För dem verkar det inte vara någon big deal alls, det är bara något de gör.

Råd och rön i  hälsobranchen

En annan anledning till att jag tycker att hälsobranschen är lite knepig är att det sprids en enorm mängd olika råd och rön. Hur ska någon människa på ett enkelt sätt kunna sålla bland all denna information som finns utan att ha kunskap? Det känns nästan som ett omöjligt uppdrag. Självklart är det bra att kunskap sprids, men det kanske inte är den kunskapen som skulle behöva spridas som först och främst sprids. Den sakliga kunskapen från exempelvis WHO om rekommendationer om fysisk aktivitet är inte något som cirkulerar på sociala medier precis, vilket jag förstår. Det är såklart mycket sexigare att läsa om hur man går en platt mage eller vilken kosthållning som är bäst och liknande – för det är sånt vi gillar att läsa!

Ett exempel på ett hälsomagasin

Tyvärr är det ungefär så här hälsomagasin ofta är.

Fortsätt läsa

Krämig kantarellpasta

Förra veckan blev jag sjukt sugen på en krämig kantarellpasta, så då slängde jag ihop den här godsaken ni ser på bilden!

Här kommer receptet:

400 g kantareller
1 scharlottenlök
2 vitlöksklyftor
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost
1 msk buljongpulver
salt
peppar
smör för stekning
tagliatelle för två personer

Hacka svampen i mindre bitar samt skala hacka scharlottenlök och vitlök. Stek allting i en klick smör tills att vattnet från kantarellerna ha försvunnit. Häll i matlagningsgrädde (går såklart bra med valfri grädde) krydda med salt, pepper och buljong efter behag och låt puttra ett tag.

Bland ihop med den kokta pastan och vänd sedan ner riven ost i det hela!

Servera!

 

Fortsätt läsa

Det var sista inlägget!

Inga fler sidor att ladda

Stäng meny