TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE

Mental återhämtning

Hej! Den senaste tiden har jag verkligen känt att jag inte har fått tillräckligt med mental återhämtning. Den fysiska återhämtningen har det inte varit några bekymmer med och den har varit i lagom mängd, men alltså inte den mentala. Främst har jag väl känt det för att det hela tiden snurrade jobbrelaterade tankar i hjärnan när jag skulle sova. Vad det beror på är helt enkelt för att jag har sysselsatt mig med saker där min hjärna måste arbete och anstränga sig alldeles för många av dygnets vakna timmar. Jag har hela tiden haft något jag skriver, eller så funderar jag ut vad jag ska skriva om, läsa och lära mig saker, filmat eller planerat för vad jag ska filma och liknande. Hjärnan går alltså hela tiden på högvarv.

Låt hjärnan få mental återhämtning

Jag uppmärksammade dock detta för en vecka sen eller så när jag helt enkelt kände att det snurrade för mycket tankar när jag skulle sova. Då bestämde jag mig också för att så kan jag ju inte ha det. Jag började bland annat med att stänga av några notiser på telefonen, bland annat mail som plingade alldeles för ofta. De enda notiserna jag har på nu är messenger och sms. Men jag bestämde mig också för att vara mindre effektiv. Eller egentligen blir man väl inte mindre effektiv för ofta tror man nog bara att man producerar en hel drös med saker men egentligen duttar man endast lite överallt.

Men istället för att titta på saker som ska vara utbildande på exempelvis Youtube så har jag börjat kolla på en komediserie där hjärnan inte behöver anstränga sig. Jag vet att en del skulle motsätta sig detta och säga att det inte är mental återhämtning att se på en skärm, men då är vi tillbaka där i att man måste lita på sin egen känsla. För mig känns det återhämtande att titta på en enkel och rolig serie. Idag var jag även och lånade en skönlitterär bok, Marian Keys senaste – var väldigt längesedan jag läste en skönlitterär bok!

Mental återhämtning är lika viktigt som fysisk återhämtning. Dock kan vi få mental återhämtning på väldigt många olika sätt. Vilket sätt är ditt sätt?

Läsa skönlitterär bok för mental återhämtning

Ser framemot att läsa denna!

Fortsätt läsa

Hjälper eller stjälper hälsobranschen?

Välkommen måndag. Här om dagen tänkte jag på att egentligen önskar jag att det inte behövdes en hälsobransch. Många gånger tror jag att hälsobranschen snarare gör det svårare för människor att skapa hälsosamma och hållbara vanor än vad den faktiskt hjälper till. En bidragande faktor till detta tror jag är att vi många gånger blandar ihop hälsa med prestation. Jag tycker det är kul att det inte bara är sport i den bemärkelsen man är van att tänka på sport nu mera uppmärksammas och att det finns många communityn inom styrketräning, yoga, löpning och liknande. Det har ju dock inte nödvändigtvis med hälsa att göra.

Skillnad på hälsa och prestation

För att ha en god hälsa behöver vi röra på oss, vi behöver få upp pulsen och vi behöver syssla med muskelstärkande aktiviteter, men vi behöver absolut inte maxa i marklyft eller springa marathon för att ha en god hälsa. Vi behöver äta varierat och näringsrik kost, men samma här, vi behöver absolut inte följa ett strikt kostschema där mängden protein är exakt uträknad för att ha god hälsa. Vi kan göra allt det här, för att prestera och optimera, men blanda för all del inte ihop det med hälsa.

Tänk om hälsa var en naturlig del

En anledning till varför jag önskade att hälsobranschen inte behövde finnas är såklart för att jag önskar att alla hade en avslappnad relation till kost, fysisk aktivitet och hälsa. Alltså att vi inte behövde fundera så himla mycket på det utan vi åt bra och tillagad mat och rörde på oss tillräckligt, fick in tillräckligt med sömn och allt annat som hör hälsa till. Tyvärr är det inte så, det är faktiskt ganska långt ifrån så. Jag blir ibland inspirerad av min grannar som är ett par i pensionsåldern, de går ut och går med sina stavar en gång om dagen oavsett väder och vind. För dem verkar det inte vara någon big deal alls, det är bara något de gör.

Råd och rön i  hälsobranchen

En annan anledning till att jag tycker att hälsobranschen är lite knepig är att det sprids en enorm mängd olika råd och rön. Hur ska någon människa på ett enkelt sätt kunna sålla bland all denna information som finns utan att ha kunskap? Det känns nästan som ett omöjligt uppdrag. Självklart är det bra att kunskap sprids, men det kanske inte är den kunskapen som skulle behöva spridas som först och främst sprids. Den sakliga kunskapen från exempelvis WHO om rekommendationer om fysisk aktivitet är inte något som cirkulerar på sociala medier precis, vilket jag förstår. Det är såklart mycket sexigare att läsa om hur man går en platt mage eller vilken kosthållning som är bäst och liknande – för det är sånt vi gillar att läsa!

Ett exempel på ett hälsomagasin

Tyvärr är det ungefär så här hälsomagasin ofta är.

Fortsätt läsa

Krämig kantarellpasta

Förra veckan blev jag sjukt sugen på en krämig kantarellpasta, så då slängde jag ihop den här godsaken ni ser på bilden!

Här kommer receptet:

400 g kantareller
1 scharlottenlök
2 vitlöksklyftor
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost
1 msk buljongpulver
salt
peppar
smör för stekning
tagliatelle för två personer

Hacka svampen i mindre bitar samt skala hacka scharlottenlök och vitlök. Stek allting i en klick smör tills att vattnet från kantarellerna ha försvunnit. Häll i matlagningsgrädde (går såklart bra med valfri grädde) krydda med salt, pepper och buljong efter behag och låt puttra ett tag.

Bland ihop med den kokta pastan och vänd sedan ner riven ost i det hela!

Servera!

 

Fortsätt läsa

När krämporna kommer

Hej på er!

Alltså det här är något som jag funderar på ibland och även denna vecka. Så fort jag har en period där jag inte tränar och håller igång som jag brukar, så får jag ont i kroppen! Det går också ganska fort. Denna vecka har jag inte alls tränat som vanligt eftersom jag gjorde illa ryggen i fredag. Så jag har egentligen endast promenerat och tränat lugn yoga och nu har jag ont lite här och var och känner mig stel och en känsla av att jag skulle ha knutor lite här och var. Alltså på mindre än 1 vecka…

Det här har jag hört många som är vana att träna och hålla igång vittna om, att så när man tar ett uppehåll så känns kroppen inte alls bra. Det här får mig att fundera lite…
De människor som aldrig tränar och är väldigt stillasittande, hur känns det för dem? Får inte dem också ont i kroppen och borde ha det hela tiden? Eller är de så vana att kroppen känns lite stel, ont lite här och var så att det är neutralläge? Eller är det så att vi som rör på oss och håller igång oftast har en kropp som kräver detta medan andra inte har det? Det sistnämnda har jag dock lite svårt att tro…

Vad tror du?

Fortsätt läsa

Hantera ett bakslag i träningen

Hej!

Ja, ibland så sker det man inte önskar ska se – något händer och det blir bakslag i träningen. Så är det och det är något man måste lära sig hantera och kanske också dra lärdom av, beroende på vad det är för bakslag. Mitt bakslag nu är väl egentligen inte något jätte stort att prata om, men ändå tillräckligt för att kännas irriterande och drygt.

I fredags när jag skulle gå och träna kände jag mig lite ofokuserad och en snabb tanke sa till mig att jag kanske inte borde köra mina tunga marklyft idag, men jag följde planen ändå. Och mitt under ett set så kände jag hur det nästan small till i ryggen och förstod direkt att det var ett ryggskott. Så det var vara att plocka ihop och gå därifrån. Av tidigare erfarenhet vet jag att det som hjälper bäst vid ryggskott är att fortsätta hålla igång, men försiktigt. Så jag fortsatte att promenera runt typ hela eftermiddagen trots att det gjorde ont. Och det var nog bra, för dagen efter var det redan MYCKET bättre och nu är det i princip helt borta.

Jag har dock tagit lärdom av detta nu och är så pass klok att jag pausar min vanliga träning denna vecka och låter ryggen komma helt ifrån igen. Så denna vecka får det bli annan träning. Och sånna här bakslag får man räkna med och det är ännu en anledning till att det är bra att ha en plan, för då vet man vad man ska gå tillbaka till. Men saker dyker upp, vi blir sjuka, det kommer en semesterresa, vi går ont, barnen blir sjuka… ja det är alltid något. Då är det viktigt att våga fokusera på helheten! För i det långa loppen så spelar det ju faktiskt ingen roll om du inte kan träna på en vecka? Om du däremot endast ser på din träning på en tillfällig satsning, då kommer det troligtvis påverka dig mer…

 

 

Fortsätt läsa

Måste man älska träning?

Hej mina vänner!

Just nu har jag ett riktigt flow i min träning och den känns riktigt kul, jag längtar nästan alltid efter nästa träningspass. En riktigt skön känsla såklart – men så här är det absolut inte alltid för mig. Jag känner förvisso nästan alltid glädje när jag väl tränar, men det är absolut inte så att jag alltid har en längtan efter nästa träningspass. Tvärtom, väldigt ofta skulle jag hellre skippa träningen och sitta kvar hemma i soffan och pilla navelludd. Men eftersom jag har byggt upp en träningsvana, så får jag största delen av året till i cirka 3 träningspass i veckan ändå. Och för mig är 3 träningspass en bra nivå som jag trivs med och sen vardagsmotion såklart utöver det.

Hitta en träningsform man älskar – eller?

Alltså jag har hört sååå många gånger att det gäller bara att hitta en träningsform man älskar och så kommer allt lösa sig i princip. Jag köper inte det – jag tycker att det finns alldeles för många fler aspekter för att göra det så enkelt. För det första så har jag träffat på människor som säger att dom har provat på nästan alla träningsformer och inte fastnat för något, vad ska dom göra då?

Jag tror att vi lägger alldeles för mycket energi på just den frågan och jag tror att vi istället borde lägga mer energi på att fråga oss själva vad det är vi vill få ut av träningen? Vilka resultat vill du se? Vill du bara känna att du har rört på dig? Vill du bli starkare? Vill du kunna springa? I så fall måste du träna utifrån det, om du vill bli starkare så kommer det inte hjälpa dig att dansa Zumba i grupp.

Varför är detta så viktigt då? Jo för när vi ser att dom resultaten vi vill ha, faktiskt börjar komma, så kommer vi känna oss belönade! Och när vi känner att vi får belöning av något, så kommer vi vilja fortsätta att göra det. Du behöver inte älska träning – men troligtvis kommer du älska vad träningen gör för dig om du tränar utifrån dina mål!

Skaffa en träningsplan och håll dig till planen

Jag får ibland för mig att jag inte vill träna efter en plan/program utan endast vill träna sporadiskt och på känsla, men gång på gång när jag sedan reflekterar över detta så kommer jag fram till att jag behöver följa en plan för att få någon som helst kvalitet på min träning.

Självklart tycker jag att det är viktigast att bara börja rör på sig om man idag är väldigt stilla sittande och man ska inte fastna för mig i att planera, tänka och fundera. Men jag tycker faktiskt att det finns en väldigt stor fördel med att skaffa sig en plan! För jag tror att det är vägen till att fortsätta träna regelbundet. Se till att skaffa dig en plan utifrån dina mål, håll dig till planen, utvärdera dina framsteg, fira, och fortsätt!

Vill du ha hjälp?

Som jag nämnde så är det viktigt att träna utifrån sina mål, för det är då du kommer få den där belönande effekten och känna tillfredsställelse. Ibland är det såklart inte så lätt att veta hur planen ska se ut och då kan det vara läge att ta hjälp!

En del tycker att det känns lite väl drastiskt/för stort eller för dyrt för den delen att ta hjälp av en PT. Därför har jag tagit fram en tjänst som jag kallar för PT-online enkel, där jag tar fram en plan åt dig men du själv tar mycket större ansvar för att faktiskt genomföra den. Du får återkoppling och feedback av mig via mail en gång i veckan, men vi går inte in på djupet lika mycket som vid en vanlig PT-tjänst.

Den här tjänsten är sprillans ny och jag har inte ens lanserat den – men vill du tjuvstarta redan nu, så kan du kontakta mig för mer information. Pris är inte mer än 500 kr/månad.

Fortsätt läsa

Planera träningsveckan

Hej!

Måndag och ny vecka – bu eller bä? Jag gillar måndagar numera, även om jag oftast är ganska så trött på grund av att jag sällan lyckas gå och lägga mig i bra tid på söndagkvällen. Men det är okej, brukar bara starta måndagen lite lugnare.

Planera träningsveckan

Idag tänkte jag prata lite om att planera in träningen för veckan. För en del är träningen så inrotad så att de behöver inte planera in den, den kommer att ske ändå. Men för många av oss, inklusive mig, och kanske extra mycket om man försöker komma igång och skapa en vana kring träning, så krävs det lite planering för att den ska bli av. Jag skjuter mer än gärna på min träning om jag inte har den inplanerad.

Så vad kan det vara bra att tänka på när man ska planera in sin träning då?

  • Jag tycker det är viktigt att fundera på vad som faktiskt är rimligt i ens eget liv. I teorin kanske en sak skulle vara bra, men kommer det fungera? Fungerar det exempelvis att du ska träna på onsdagar, när du ska skjutsa två barn till två olika aktiviteter efter jobb och skola? Kommer det träningspasset verkligen bli av eller kommer det sluta med att varje onsdagkväll sitter du där och känner dig besviken för att du inte han med ditt pass igen?
  • När har du energi? Jag skulle exempelvis aldrig orka att bestämma mig för att alla mina träningspass ska vara morgonträning. Jag är sjukt morgontrött och skulle ha ångest varje dag om jag visste att jag behövde kliva upp tidigare för att hinna träna. För dig kanske det är tvärtom, det är på morgonen du har massvis med energi medan på kvällen skulle du vara alldeles för trött. Självklart går det inte alltid att styra sin träning exakt efter sin egen energi, men försök att ta hänsyn till detta i så stor mån som du kan.
  • Planera inte in fler pass än vad som är rimligt. Lite som i första punkten, vad är egentligen rimligt? Kan du verkligen få till 4-5 pass i veckan? Eller är tre stycken mer rimligt och allt som sedan sker utöver det är en bonus? Det här handlar både om motivation men också om att träningen är en del av restan av livet. Att tänka att du ska träna 5 gånger varje vecka kanske känns övermäktigt och gör att du tappar motivation men tre gånger kanske känns bättre.

Plan for success!

Något som faktiskt är jätteviktigt. Var realistisk när du planerar in din träning. Din plan ska vara så att du faktiskt kan hålla dig till den och känna att du lyckats. För att göra en träningsplanering som du sedan misslyckas med, vecka efter vecka är väldigt nedslående och kommer garanterat inte göra så att du får mer motivation.

Fortsätt läsa

När jag gick surfskola

I somras när vi var på Fuerteventura så gick jag surfskolan. Jag har fantiserat länge om att prova på att surfa men det har inte tidigare blivit av, men nu hade jag i alla fall bokat in mig på surfskola. Var det som jag hade tänk mig?

Jag hade föreställt mig att det skulle vara svårt – och det var det också! Kanske svårare än vad jag hade tänkt mig faktiskt. Men det var svårt på annat sätt än vad jag hade tänkt mig. Det svåraste var helt klart att stå där i vattnet, hålla i brädan, vänta på den perfekta vågen och sen tajma in den perfekt. För det första var det jäkligt svårt att stå där i vattnet och vänta på den perfekta vågen utan att flyga iväg som en vante med surfbrädan i de icke-perfekta vågorna. Sen var det också svårt att bedöma vilken våg som faktiskt var bra, när man inte känner havet så jättebra så vet man inte exakt hur en våg utvecklas.

Visst gick det bättre och bättre för varje dag men jag skulle absolut inte säga att jag kan surfa nu haha. Nackdelen var också att man blev tröttare och tröttare för varje dag, samt att havet betedde sig lite annorlunda varje dag så ingen dag var den andra lik.

Jag var i alla fall nöjd över att lyckas ställa mig upp på brädan några gånger varje dag även om det inte blev någon längre surftur då haha.

Blev jag hooked? Var det lika roligt som jag hade föreställt mig? Njaaa… alltså jag kommer nog garanterat vilja surfa igen! Men jag kan inte säga att jag blev riktigt hooked, det krävs alldeles för mycket dedication för att jag skulle orka bli en riktig surfergirl. 😉 För det första krävs det nog sjukt mycket träning för att känna att man har lite koll, men sen krävs det också mycket dedication på det viset att man måste hålla koll på var man ska surfa, vilken tid som är bäst och vara beredd på att åka långt och så vidare. Och jag är ju rätt bekväm av mig… 😉

Men det var helt klart en upplevelse som jag är glad att jag äntligen provade på!

Fortsätt läsa

Gryta med bönor, linser och tomat

Hej!

I somras så spenderade vi en vecka i El Cotillio på Fuerteventura, det var där jag gick min surfskola. Cotillo är en gammal fiskeby (som typ alla ställen på Fuerteventura) men där finns väldigt många “hippies”. Mycket surf, mycket vegansk mat, yoga och liknande – jag älskar’t! I alla fall så en gång när vi var inne på supermarket så var det en man bakom oss som kändes väldigt hippie och utan förutfattade meningar så åt han troligtvis i alla fall väldigt mycket vegetariskt. Han hade endast handlat, torkade bönor, linser, ris och sådant. Jag började tänka då på att det måste ju gå att äta vegetariskt extremt billigt om man håller sig till sådan mat och inte äter massa köttsubstitut.

Så igår bestämde jag mig för att göra en böngryta (eller kanske mer soppa) men jag använde mig av färdigkokta bönor och linser i tetrapak.

Jag höftade extremt mycket med alla mått, så det får ni ta med en nypa salt och gå på känsla.

Böngryta

1 paket kidneybönor
1 paket kikärter
1 paket linser
1 paket krossade tomater
1 paket pastasås med tomat och vitlöksmak
1 burk majs
2 paprikor
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 msk pulverbuljong
1 dl lätt creme fraiche (eller havrefraiche för helt vegetariskt)
olivolja för steknik
vatten
chilipulver
paprikapulver

Hacka lök och vitlök. Skär paprikan i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i olivoljan så att det blir mjuk. Tillsätt tomatpurén och fräs den med, akta så det inte bränns. Lägg i paprikan och rör runt lite. Häll på vatten, jag hade nog runt 5-6 dl. Tillsätt grönsaksbuljong och låt koka upp.
Häll sedan i krossade tomater och pastasåsen och låt koka ihop. Krydda med chilipulver och paprikapulver, samt eventuellt andra kryddor du vill ha.
Tillsätt sedan sista alla bönor, linser och majs samt creme fraichen och låt det bli varmt.

Jag serverade med pitabröd, men det kan man lika gärna skippa om man inte är sugen på det!

kikärtor som rostas på en plåt

Ärter/bönor/linser är väldigt bra mat om du frågar mig! Det är billigt, klimatsmart och djurvänligt. Men det är också hälsosamt och praktiskt eftersom de innehåller både proteiner och kolhydrater. Så en bra vegetabilisk proteinkälla och du behöver inte lägga till extra kolhydrater eftersom du får i dig det samtidigt.

 

Fortsätt läsa

Välkommen hösten!

Hej!

Nu har jag alltså inte skrivit ett endast blogginlägg på över två månader – så det kan gå. Det har faktiskt varit ganska så skönt att koppla bort rätt mycket av många sociala medier över sommaren och tänka igenom lite hur jag vill ha det i framtiden. Men nu känns det skönt att höstterminen är i gång – dottern är lämnat på skolan och jag känner mig redo för en bra höst.

Största anledningen till att jag inte har bloggat något alls under sommaren är för att jag helt enkelt inte har haft något sug att blogga. Nu har jag det, men jag tänker att bloggen kommer de lite annorlunda ut i höst än vad den gjorde i våras. I våras blev det mycket fokus på informativa inlägg för jag tänkte att det skulle vara bra,  men det kändes aldrig riktigt rätt ändå. Jag har ju bloggat till och från i måååånga år och det som alltid har varit kul är ju att kunna skriva om livet. Så jag tänker att från och med i höst kommer bloggen vara mer personlig, men ändå med inriktning kost, hälsa och träning. Det kommer kännas mer ärligt och genuint att skriva om min egen träning och hälsa.

Höstens fokusområde och plan

Därför kan jag då börja med att skriva om min egen träning och hur min plan ser ut. Jag har skrivit lite om det på min Instagram redan. Jag kommer alltså att följa Styrkebyråns träningsupplägg som kallas för “Bli en beefcake – starkare i basövningarna”. Jag kommer köra 3-spliten, vilket alltså innebär tre stycken styrkepass i veckan. Min plan är att träna mån, ons, fre eftersom då har jag möjlighet att träna på dagen när gymmet brukar vara lugn och skönt. Min plan är att köra detta i alla fall året ut för att sedan utvärdera vad jag vill göra då.

Jag tänker att det här är också en bra träning inför att själv slipa på tekniken till min sista del i PT-utbildningen som jag genomför i oktober. Träna, träna, träna mycket på framför allt basövningarna.

De dagarna jag inte är på gymmet så är planen att få in yoga, rörlighet i framför allt baksida lår och promenader.

marklyft

Har du några träning/hälsoplaner inför hösten? Berätta! 

Fortsätt läsa

Det var sista inlägget!

Inga fler sidor att ladda

Stäng meny