Jag vet att ofta så är motion/träning och hälsosam kost väldigt starkt sammankopplat. Både i tanken – tränar man så vill man också äta bra för att inte förstöra träningen. Men också i verkligheten – när man tränar så vill man oftast äta lite bättre än perioder man inte tränar. Det här är väldigt generellt och alla människor känner såklart inte så, men ändå rätt vanligt känsla och tanke. Men det är också något som kan vara väldigt exkluderande – för träning är för alla!

Du behöver inte göra alla rätt

Jag förstår absolut känslan av att när man har tränat så vill man ju inte “förstöra” det genom att äta dåligt efteråt. Vilket i sin tur kan leda till känslan av att det är ingen idé att träna för jag kan ändå inte sköta kosten. Men det är fel! Trots alla råd man hör ute i alla möjliga kanaler att träningspasset börjar redan vid måltiden innan träningen och avslutas när du har ätit något efter åt och hur viktigt det är att äta rätt när man tränar och så vidare. Ett träningspass är aldrig förstört – vad du än äter efteråt! Träningens enda funktion är absolut inte att du ska förbruka energi, träningen går så mycket mer.

Du får träna hur din kosthållning än ser ut! Tänk tvärtom istället – om du nu äter på ett sätt som inte är så hälsosamt, är det bättre att du ändå ger din kropp motion?

Träning är för alla

Jag tycker faktiskt att man bör var vara väldigt försiktig med att ge uttalanden om hur viktigt det är att “sköta kosten” när man tränar. För det beror ju på vad man har för mål med sin träning! Om man har ett prestationbaserat mål med träningen eller som mål att gå ner i vikt, ja då spelar så klart kosten roll för att du ska nå ditt mål. Men om ditt mål med träningen helt enkelt är att träna och må bra av träning, då spelar ju inte kosten så stor roll?

Jag tycker att det kan bli extremt exkluderande genom sådana uttalanden – för träning och rörelse är faktiskt till för alla! Smal, tjock, lång, kort, lite, stor, matvrak, matpetare… ja alla får faktiskt röra på sig och träna! Till och med om man avslutar varje träningspass med att äta en Daimstrut!

Tender Hälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *