Om du äter mycket ris med dina måltider, eller om du känner dig plågad av ett dåligt ris, är en riskokare ett måste i ditt kök. En riskokare gör perfekt kokt ris, kväll efter kväll, måltid efter måltid. Nästan mer än någon annan köksmaskin handlar den här om att göra en sak i ditt liv enklare. Så här använder du en för att göra ris med en riskokare.
Börja med att kontrollera din handbok
Instruktionerna vi har här är ganska allmänna och universella för de flesta riskokare. Ändå är det bra att gräva ut din manual och dubbelkolla instruktionerna innan du börjar.
De flesta riskokare använder förhållandet mellan en kopp ris och en kopp vatten. Använd samma förhållande för att skala upp när du lagar större satser. Mindre satser är också möjliga, men vattnet absorberar inte i samma hastighet, så du kan behöva göra lite experiment för att ta reda på vad som fungerar bäst med din riskokare.
Riskokare kan också variera något, även mellan modeller av samma märke. Börja med detta grundläggande förhållande och den teknik vi ger här, och justera baserat på din erfarenhet av din personliga riskokare.
Lägg till ditt ris och gå
Risskålens skönhet är att den bokstavligen gör allt för dig. När du har tillsatt riset och vattnet och stängt locket värmer det upp till rätt temperatur, övervakar ånga och tryck inuti spisen och stänger av sig själv när det är klart. De flesta riskokare har bara en av / på-knapp, så du behöver inte ens tänka på tillagningstiden. (Om din riskokare har tillagningstid, se din manual för anvisningar.)
Två viktiga faktorer för perfekt ris i riskokare
Skölj först riset under rinnande vatten innan du överför det till riskokaren. detta tvättar bort överflödig stärkelse och hjälper till att göra riset mindre klibbigt.
För det andra, låt riset vila efter kokning i minst 10 minuter med locket på innan det serveras. Denna vilotid hjälper till att tillaga den sista ångan och gör riset fluffigare med tydliga korn.
Rengöring av en riskokare
För att rengöra, skopa ut allt ris och låt sedan locket vara öppet så att spisens insida torkar ut. Eventuella kvarvarande risbitar borstar lätt bort och du kan torka insidan ren med en svamp eller diskduk.
Om din riskokare har en nonstick-beläggning (som de flesta gör), var försiktig så att du inte använder metallredskap, annars kan du repa beläggningen.
Steg för hur man gör ris i en riskokare
Här nedan kan du läsa om hur man gör ris en riskokare, steg för steg.
- Skölj riset: Placera riset i en stor sil eller durkslag och skölj det noggrant under kallt vatten. Vattnet som rinner genom riset ser vanligtvis mjölkigt ut först, men blir då tydligare. Det är bra om det fortfarande är en del dis i vattnet. Det är inte nödvändigt att torka riset innan du lagar mat. lite fukt på riset är bra.
- Kombinera riset och vattnet i riskokaren.
- Rör i saltet. Om du hoppade över sköljningen av riset, lägg till några extra matskedar vatten nu.
- Koka riset: Sätt på riskokaren och välj vid behov rätt tillagningsalternativ enligt din riskokare (se manualen). Riskokaren tillagar riset automatiskt och stängs av när det är klart. Kontrollera din manual för beräknade tillagningstider.
- Låt riset vila i långkokaren i 10 till 15 minuter: När riset har kokats och riskokaren stängs av, låt riset vila i ytterligare 10 till 15 minuter. Håll locket på medan riset sitter. Detta förhindrar att riset blir alltför klibbigt eller blir grumligt. Du kan också lämna riset i spisen i upp till 30 minuter tills det är klart att serveras. Använd en träspatel för att fluffa riset i riskokaren och servera sedan direkt från riskokaren eller överför riset till en serveringsskål. Servera medan det är varmt.