Maten är din energi

Varför äter vi mat? Den absolut viktigaste anledningen är självklart för att vi måste, eller hur?! Utan mat så överlever vi ju helt enkelt inte men för många av oss så är maten mycket mer än enbart en överlevnads faktor. Det är en njutning, det är en hobby, det är en social sysselsättning och så vidare men det kan också vara någonting jobbigt och ångestladdat. När mat blir ångest och något jobbigt så är det självklart dåligt, men jag ser också en risk i att lägga alldeles för mycket njutning i mat också. Jag tycker alltid att det finns en risk i att lägga för mycket känslor i mat – för även om det är positiva känslor nu så finns det en risk i att det går åt fel håll.

Jag tycker absolut att matens huvudsakliga uppgift ska vara att ge oss bränsle! Vi bör äta bra mat för att orka leva våra liv! Äter vi inte bra och tillräckligt med mat så kommer vi inte orka göra det vi vill göra… för ingen av oss vill väl känna oss trötta, slöa och orkeslösa? Det vill definitivt inte jag i alla fall – jag vill känna att jag har energi till att orka göra det jag vill.

Maten är också din vän

Just därför så är maten också din vän – kanske en av dina allra bästa vänner till och med och det är viktigt att vi ser på mat som något positivt och inte med negativa känslor. Maten ska inte ta energi från oss – den ska ge oss energi.

Självklart kan maten vara mer än enbart energi, det bör ju också vara njutningsfullt och absolut en social sysselsättning men om det blir något av det i första hand och energi kommer långt ner på listan… så är vi nog ute och svävar lite. Det finns många andra sätt att njuta på och det finns många andra sätt att umgås med andra människor på än att involvera mat, men det finns inga andra sätt att ge sin kropp energi på!

Tender Hälsa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *