TENDERLYNS KOST & HÄLSA - KOSTRÅDGIVNING OCH HÄLSOCOACHNING ONLINE

Får man äta vad man vill?

Får man äta vad man vill?

Svaret på den frågan är självklart ja! Vi är helt fria individer och vi bestämmer självklart själva vad vi vill äta och ingen kostrådgivare, nyhetsartikel, vän, kollega eller vad som kan bestämma vad du kan och inte kan äta. Jag tycker också att man bör vara väldigt försiktig rent generellt att kommentera eller ifrågasätta vad någon annan människa äter (så länge inte kommentaren är “det där såg gott ut kan jag få receptet”) för människor ska inte behöva försvara vad de väljer att äta.

Men om man vill vara hälsosam kan man väl inte äta vad som helst?

Nej, det stämmer. Men de allra flesta människorna i Sverige vet redan vad som är okej mat och vilken mat som kommer vara dålig för hälsan och om någon känner sig osäker på det så finns det gott och information att ta reda på utan problem vilket hen troligtvis också kommer att göra om hen är intresserad. Vi lever i ett extremt kunskapssamhälle och det är inte brist på kunskap som är ett problem, det är snarare brist på förståelse som sedan leder till motivation och inspiration.

Rent generellt så ligger folkhälsan i Sverige alldeles för låg för att det ska finnas någon vits att detaljerat börja prata och kommentera med gemene man om exempelvis morötter är okej att äta mycket av eller om man enbart ska hålla sig till ovanjord grönsaker eller om man bör ta 3 potatisar och 1 laxbit eller 2 potatisar och 2 laxbitar. Det är inte problemet, utan problemet är att vi alla i princip äter för mycket skitmat helt enkelt. Men oavsett – om någon köper sig en pizza varje dag till lunch så är hen säkerligen redan medveten om att det är inget hälsosamt val och hen kommer inte behöva höra omgivningens kommentarer om det! Om hen däremot frågar dig om råd… absolut ge råd, men ge råd och inte pekpinnar.

gubbe med livboj letar

 

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Huvudsakligen håller jag med om att det inte är kunskap som är problemet. Men ibland kan det faktiskt vara det! Det är till exempel lätt att tro att multivitaminjuicer är bra att dricka massor av. Det är heller inte lätt att förstå allt i den svenska kontexten när man kommer från ett land. Yoghurt med barnsliga bilder på till exempel – de är väl där för att denna yoghurt måste vara extra nyttig för mitt barn? Såhär kan det verkligen vara. Sedan håller jag med om att man ska fokusera på det stora – inte detaljerna. Jag får ofta frågor om t.ex. vilken grönsak som är nyttigast. Men det är ju knappast det som är problemet. Ett problem är att vi dricker våra kalorier – det är lätt att det blir för mycket, och det mättar inte …

    1. Absolut, visst finns det dom som inte har kunskap också och vissa produkter kan ju vara lite luriga! T.ex. juice generellt är väl en sån produkt…
      Men rent generellt så tror jag nog att ofta när man gör val som inte är så hälsosamma så vet man egentligen om det.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny